A kriptoanarchista kiáltvány

btc

Timothy C. May

1988

Egy szellem kísérti a modern világot, a kriptoanarchia szelleme.

A számítástechnika a határán van annak, hogy megteremtse az egyének és csoportok számára, hogy teljesen anonim módon lépjenek kapcsolatba és kommunikálhassanak egymással. Két ember válthat üzenetet, üzletelhet egymással, elektronikus szerződéseket köthet, anélkül hogy tudnák egymás Valódi nevét, jogi entitását. A hálózatokon keresztüli interakció lekövethetetlen lesz, kiterjedt eltereléssel titkosított adatcsomagok és kriptográfiai protokollokkal ellátott biztonsági záras dobozok segítségével, melyek gyakorlatilag tökéletes védelmet nyújtanak a hamisítási kísérletekkel szemben. A hírnév áll majd a középpontban, sokkal inkább, mint akár a mai hitelbírálati rendszereknél. Ezek a fejlesztések teljes mértékben megváltoztatják majd a kormányzati szabályozás gyakorlatát, az adóztatás lehetőségét, gazdasági folyamatok irányítását, a képességet az információk eltitkolására, emellett még a bizalom és a reputáció természetét is módosítani fogja.

E forradalom technológiája—és biztosak lehetünk benne, hogy mind társadalmi, mind gazdasági forradalom lesz— már elméletben létezett az elmúlt évtizedben. A módszerek a nyilvános kulcsok titkosításán, a nullaismeretű interaktív bizonyításon (zero-knowledge proof) és a további interaktivitást, hitelesítést és ellenőrzést segítő szoftvereken alapszanak. Mostanáig a fókusz, az európai és amerikai tudományos konferenciákon volt, melyeket szorosan szemmel tartott az NSA (Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal). Csupán mostanra érték el a számítógépes hálózatok és a személyi számítógépek azt a gyorsaságot, melyek a gyakorlatban is megvalósíthatóvá teszik ezeket a gondolatokat. És a következő 10 év elegendő sebességet fog hozni ahhoz, hogy ezeket az ideákat gazdaságosan megvalósíthatóvá és gyakorlatilag megállíthatatlanná tegyék. A nagysebességű hálózatok, ISDN, biztonsági dobozok, okos kártyák, műholdak, Ku-sávos adók, Multi-MIPS személyi számítógépek és titkosítási chipek, néhány azok közül a megvalósítást segítő találmányok közül, melyek ma is fejlesztés alatt állnak.

Az Állam természetesen megpróbálja majd lassítani, vagy megakasztani e technológiák terjedését, a társadalom széthullásától tartva, továbbá nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva, mondván drogdílerek és adóelkerülők használják azokat. Számos aggály valós lesz: a kriptoanarchia lehetővé teszi majd a nemzeti titkot szabad kereskedelmét, a tiltott és lopott anyagokkal való üzletelést. Egy anoním, számítógépesített piactér még olyan iszonyú szegmenseknek is utat fog nyitni, mint a bérgyilkosság vagy a zsarolás piaca. Különböző bűnözői és külföldi csoportok fogják a CryptoNet-et használni. De ez nem fogja lelassítani a kriptoanarchia terjedését.

Ahogy a nyomtatás technológiája megváltoztatta a társadalmi erőviszonyokat és lecsökkentette a középkori szövetségek hatalmát, úgy fogja a kriptográfia is alapjaiban átalakítani a nagyvállalati és állami beavatkozások természetét a gazdaságba. Összekötve az információs piac kiemelkedésével, a kriptoanarchia egy likvid piacot teremt majd bárminek és mindennek, amit írásba vagy képbe lehet foglalni. És mint egy látszólag olyan apró beavatkozás, mint a szögesdrót, ami lehetővé tette a hatalmas rancsok és farmok elkerítését, ezzel  örökre megváltoztatva az ingatlan és tulajdonjogok keretrendszerét a nyugati határvidéken, úgy fogja egy, a matematikusok misztikus csoportja, látszólag pici beavatkozásával metszőollóként lebontani a szellemi tulajdon körüli drótkerítéseket.

Ébredjetek, semmi mást nem veszíthettek, csak a drótkerítéseiteket!  

 

Forrás: https://nakamotoinstitute.org/crypto-anarchist-manifesto/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s