Egy kiberpunk kiáltvány

cropped-bitcoin-4.png

Eric Hughes

1993 március 9

Egy, a digitális korszak nyílt társadalmában, a privátszféra fontos. A magánélet nem titkolózás. A magánügy, olyan dolog, amit nem akarunk az egész világ tudtára hozni, míg egy titkos ügy, olyasmi, amit senkivel nem akarunk megosztani. A magánszféra, annak a választási lehetőségnek a hatalma, mellyel eldönthetjük, mit hozunk nyilvánosságra.

Ha két fél üzletel egymással, mindkettőnek lesz emléke erről az interakcióról. Mindkét fél kibeszélheti saját emlékeit. Hogyan akadályozhatná meg bárki ezt? Hozhatunk törvényeket ellene, de a szólásszabadság, még inkább, mint a magánélet, a nyílt társadalom fundamentuma. Célunk, hogy egy véleményt se lehessen korlátozni. Ha ugyanazon a fórumon többen társalognak, bármelyikük szólhat a másikhoz, így összegyűjtve ezzel az egyénekről és más társaságokról egy összesített ismeretet. A digitális kommunikáció ereje ezt a csoportos társalgást tette lehetővé, és ez nem fog csak attól eltűnni, mert mi azt szeretnénk.

Mivel mi vágyunk a magánéletre, ügyelnünk kell arra is, hogy minden résztvevő fél csak annyi tudással rendelkezzen, ami közvetlenül, csak magához az adott tranzakcióhoz kell. Továbbá, minden információ kibeszélhető, így biztosítanunk kell, hogy csak a legszükségesebb adatainkat fedjük fel. A legtöbb esetben, a személyes identitás nem lényeges. Ha veszek egy magazint az újságárusnál, és készpénzzel fizetek, nem szükséges tudnia a pénztárosnak, hogy ki vagyok. Ha az e-mail fiókom üzemeltetőjét kérem, hogy fogadja és küldje el üzeneteim, az üzemeltetőnek nem kell tudnia, hogy kinek, mit mondok, és nekem mit mondanak. Az üzemeltetőnek csak annyit kell tudnia, hogy eljuttathassa az üzeneteket a megfelelő helyre, emellett, hogy mennyivel tartozom nekik a szolgáltatásukért. Ha az identitásomat felfedi a tranzakciót működtető mechanizmus, akkor nincs privátszférám. Itt nem tudok választani, mindig fel kell fednem magam.

Ezért, a nyílt társadalmakban, szükség van az anonim tranzakciós rendszerekre. Eddig, a készpénz volt elsődlegesen az ilyen rendszer. Egy anonim hálózat az nem egy titkosított tranzakciós rendszer. Az anonim rendszer lehetőséget ad az egyéneknek, hogy csak is akkor fedjék fel személyazonosságukat, mikor szeretnék. Ez a privátszféra lényege.

Egy nyílt társadalomban, a magánügyek szintén megkövetelik a kriptográfiát. Ha mondok valamit, azt szeretném, hogy csak azok hallják, akikhez szándékomban állt szólni. Ha a mondandóm elérhető az egész világ számára, nincs magánéletem. A kódolás, a vágy a magánéletre, míg a gyenge kriptográfiával kódolás ennek a vágynak a mérséklése. Ezenkívül, ahhoz, hogy biztonsággal felfedhessük valaki kilétét, mikor a rendszer alapja az anonimitás, szükségünk lesz a kriptografikus aláírásra.

Nem várhatjuk el a kormánytól, nagyvállalatoktól, vagy más, hatalmas, arcnélküli intézményektől, hogy jótékonyságból biztosítsák nekünk a privát szférát. Nekik abból származik előnyük, ha kibeszélnek bennünket, és erre számítanunk is kell, hogy megtörténik. Ennek megakadályozására tett kísérlet, az információ valósága elleni küzdelem. Az információ, nem csak hogy szabad akar lenni, vágyakozik a szabadságra. Az információ betölti az elérhető tárhelyet. Az információ a Szóbeszéd fiatalabb és erősebb unokatestvére. Az információ szélvész gyors, több szeme van, többet tud és kevesebbet ért, mint a Szóbeszéd.

Meg kell védenünk a magánszféránkat, ha azt szeretnénk, hogy legyen valamennyi. Össze kell fognunk és olyan rendszereket kell kialakítanunk, melyek engedélyezik az anonim tranzakciókat. Az emberek évszázadok óta óvják magánügyeiket, sugdolózással, sötétséggel, borítékokkal, zárt ajtókkal, titkos kézfogásokkal és hírvivőkkel. A múlt technológiái nem tették lehetővé az erős titoktartást, de az elektronikus technológiák már képesek erre.

Mi, a Kiberpunkok elkötelezettek vagyunk az anonim rendszerek kiépítésében. Megvédjük a magánéletünket kriptográfiával, anonim levelezőrendszerekkel, digitális aláírásokkal, és digitális pénzzel.

A Kiberpunkok kódolnak. Tudjuk, hogy a privátszféra védelmében, valakinek szoftvereket kell írnia, és mivel egyikünk sem juthat hozzá csak úgy azokhoz, mi alkotjuk meg őket. Közzétesszük kódjainkat, hogy a Kiberpunk barátaink gyakorolhassanak és játszhassanak velük. Kódjaink mindenki számára szabadok a világban. Nem nagyon érdekel bennünket, ha nem engedélyezed megírt szoftvereinket. Tudjuk, hogy egy szoftvert nem lehet elpusztítani, és a széleskörben elterjedt rendszereket nem lehet felszámolni.

A Kiberpunkok elítélik a kriptográfia szabályozását, a kódolás alapvetően egy magánügy. A titkosítás valóban eltünteti az információt a nyilvános térből. Még a kriptográfia ellenes törvények is csak egy nemzet országhatáráig és erőszakszervezetéig nyúlnak. A kriptográfia elkerülhetetlenül el fog terjedni az egész világon, és ezáltal, az anonim tranzakciós hálózatok is megvalósíthatóak lesznek.

Ahhoz, hogy a privátszféra elterjedhessen, a társadalmi szerződés részévé kell, hogy váljon. Az embereknek össze kell fogni, és a közjó érdekében kell ezeket a rendszereket használatba venniük. A magánélet csak addig terjed, ameddig társadalmunk más tagjai kooperálnak hozzá. Mi, Kiberpunkok várjuk kérdéseid, aggályaid, és reméljük, hogy meg tudunk győzni úgy, hogy közben nem csapjuk be magunkat. Ettől függetlenül, nem fogunk meghátrálni és feladni céljainkat, mert valakik nem értenek egyet azokkal.

A Kiberpunkok aktívan dolgoznak azon, hogy a hálózatok biztonságosabbak legyenek a magánszféra szempontjából. Valósítsuk ezt meg együtt gyorsabban!

Előre!

 

Forrás: https://nakamotoinstitute.org/cypherpunk-manifesto/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s