Berlini Fal – A gazdaság által kudarcra ítélve

The-Berlin-WallA Berlini Fal — nem a sarló és kalapács — lesz mindig is a szocializmus és kommunizmus bukott ideológiájának szimbóluma. A konkrét határ, az emberek benn, és a szabadság kinn tartásáért felelt, de több évtized nyomor, szenvedés és alkalmatlanság után, a szovjet blokk, mely kettéválasztotta Kelet- és Nyugat-Berlint, darabjaira hullott. Az emberek szabadság iránti vágya, és az alapvető közgazdaságtani alapelvek győzedelmeskedhettek a 45 évig tartó hidegháborúban. Mi tartott eddig? Hogyan tudott ilyen sok évig fennmaradni egy ennyire nyilvánvalóan gonosz, káros, romboló filozófia?

Tőke

Tegyük fel, az Egyesült Államok teljes egészében átvenné a szocializmust— a klasszikus, vagy a modern változatát. A világ leggazdagabb gazdasága csődbe menne egy éjszaka alatt? Nem. Az amerikai gazdaság, jelenlegi formájában a tőkefelhalmozásra épül. Azonban, ha Szen. Bernie Sanders vagy Alexandria Ocasio-Cortez képzelgései megvalósulnának, ez a struktúra átfordulna tőkefogyasztásba és az erőforrások felélésébe. Figyelembe véve, hogy az USA-nak trillió dollárnyi tőketartaléka van, valószínű hosszú időbe telne, míg a Szabadság Földjre összeomlik.

Ez történt a Szovjetunióval. A szovjet tervgazdászok nem a nulláról kezdtek építkezni. Oroszország, Lengyelország, Ukrajna és más szatellitállamok évszázadok alatt felhalmozott magán és üzleti megtakarítással, befektetéssel rendelkeztek. Ezekhez az eszközökhöz fértek hozzá a szovjetek, melyeket újraosztottak, mígnem az utolsó szöget is beverték saját koporsójukba, mivel nem tudtak új értéket teremteni.

Továbbá, ezek az államok már mind rendelkeztek a megfelelő infrastruktúrával (utak és telekommunikáció), melyeket szintén még a kapitalizmus finanszírozott. Magyarán, a kommunista vezetésnek erre sem kellett súlyos pénzeket költenie.

Fontos kiemelni, hogy a szovjetek az 1970-és években és a 80-as évek elején a kőolaj eladásából jelentős, a fennmaradásukhoz szükséges forrásokat szereztek a nemzetközi piacról. Ez 1974-ben indult, mikor a kőolaj világpiaci ára emelkedni kezdett, 47 dollárról 114 dollárra (inflációval korrigálva).Ha nem lett volna a globális kőolajválság, talán már jóval korábban, Jimmy Carter elnöksége alatt leomlott volna a Berlini Fal.

Hamvak

A Szovjetunió nem volt képes új vagyont előállítani, mivel a piac alapvető szabályait hagyta faképnél. A szovjet szocializmus eltörölte a kapitalista magántulajdont, mellőzte az árrendszert és figyelmen kívül hagyta a hiány fogalmát. Az ideológusok szerint, ha a cégvezetőket munkástanácsokra cseréljük, az majd elhozza a mérhetetlen prosperitást, miközben a hatalomra éhes, önhitt kommunista vezetők csak a hatalmat akarták megragadni. A végeredmény rettenetes lett: hiány, szegénység, gulágok.

Mikor a hatalom birtokosainak a Sears magazinra kell támaszkodnia, hogy meghatározza a bútorok vagy ruhák árát, akkor tudod, hogy a kormányod a józansággal is felhagyott.

A ”Gorbacsov úr, döntse le ezt a falat!” mondat örökké emlékezetes marad. Ugyanakkor minden maradványa ledőlt volna a szovjet blokknak – Ronald Reagan híres szavaitól függetlenül is. A kommunista erő kirakata nem tarthatott örökké. A szovjetek, nácik, a Khmer Rouge – ezeket a totalitárius rendszereket mind legyőzték volna, nem háborúban, hanem gazdaságilag.

A halálos vírus

Venezuela 20 év alatt süllyedt a totális humanitárius válságba, míg az afrikai szocialista országokban folyamatos káosz uralkodik, mióta keblükre ölelték Karl Marxot. A Mao-éra Kínában 2 év alatt züllött nyomorba a Nagy Ugrás meghirdetésé után, de a diktátornak sikerült még sokáig megőriznie a hatalmát a fegyverek szavával. Mint bármely halálos vírus, a szocializmus különféle tünetei is megölnek. Lehet, hogy néhány hónap vagy év alatt semmisülsz meg, lehet, hogy azonnal vagy agyonsebezve, hosszantartó szenvedés után halsz bele. A szocializmus mindig végzetes, függetlenül az időkerettől.

Forrás: https://www.libertynation.com/the-berlin-wall-doomed-by-simple-economics/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s