Mi biztosítja a Bitcoint?

Meglepő, de 10 évvel a Bitcoin megalkotása után, a legtöbb ember még mindig nem tudja a helyes választ erre a kérdésre:

secures01

1. ábra: Ki biztosítja a Bitcoint? Bányászok/Node-ok/Fejlesztők/Más

56 százaléka a válaszadóknak nem érti a Bitcoint.

Biztosítalak benneteket, csak egy helyes válasz van.

A Bitcoin megértése, mint egy mozgó célpont, úgy viselkedik, miközben még mindig a korai szakaszában vagyunk az elfogadásának. Évekbe telik, míg átlátjuk a Bitcoint, mialatt minden nap új Bitcoinerek jönnek. A veteránok önteltté és türelmetlenné válnak, mikor a megtanult leckék ismétlésére kerül a sor, továbbá a frusztráció csak nő a folyamatosan tájékozatlanságból vagy csalásokból származó támadások hatására.

Tehát, ahelyett, hogy minden újoncnak magunkat kelljen ismételnünk újra és újra, referenciaként készítettem ezt a bejegyzést az utókornak. Biztos vagyok benne, hogy ezek a fogalmak máshol is léteznek, és kétlem, hogy ez a magyarázat új, hét évembe telt mire ezt az elméletet egy egyszerű, laikusok számára is érthető formába tudtam önteni.

Mi a biztonság?

secures02

2. ábra: A biztonság szó jelentései

Mielőtt rátérnénk arra, hogy ki biztosítja a Bitcoint, egyezzünk meg, hogy mit is jelent ebben a kontextusban a biztonság. A Bitcoin biztonságának fenntartása, a Bitcoinba vetett bizalmat fenntartását jelenti.

Mi a Bitcoin?

A legvadabb válaszokkal fogsz találkozni, ha felteszed ezt a kérdést, ugyanakkor az igazság olyan egyszerű és unalmas, hogy az emberek hajlamosak elsiklani felette.

A Bitcoin egy vagyonmegőrző eszköz, továbbá egy számítógépes protokoll, mely az értékekhez tartozó kulcsok tulajdonjogát kezeli.

Mikor „vagyonmegőrző eszközről” beszélek, akkor arra a szó szoros értelmében gondolok. Tulajdonképpen, számokat rendelünk a számlaszámokhoz. Még az is lényegtelen, hogy mi mindannyian abban állapodunk meg, hogy ezeket az értékeket pénzként, internet pontokként vagy a külső megfigyelés alapjaként(lásd: taint) használjuk-e.

Leegyszerűsítve, gondoljunk a Bitcoinra, mint egy excel munkafüzet, két oszloppal: Kulcsok és Érték:

secures03

A konszenzus jóval egyszerűbb lenne, ha én kontrollálnám az összes bitcoint!

Mit jelent a Bitcoin biztosítása?

Szóval, ez azt jelenti, hogy megállapodunk abban, hogy mi a Bitcoin. A Bitcoin biztosítása, az adatbázis információinak konszenzusos elfogadása, és a megállapodás, az adatbázis megváltoztatásának folyamataival kapcsolatban.

A Bitcoin biztosítása a konszenzus elérése az adatbázisban és a protokollban, ami megváltoztatja azt.

Mi a konszenzus?

A konszenzus, amikor mindenki egyetért abban, hogy ki, mit birtokol. Látod, a Bitcoin valójában nem megváltoztathatatlan, annak legszigorúbb értelmében. Ha az lenne, akkor nem lenne szükségünk a protokollra, vagy a bányászokra egyáltalán. A protokoll a szabályok miatt létezik, melyek meghatározzák az értékküldés folyamatait. A megváltoztathatatlan része az auditálható, csak a konszenzusos szabályokkal módosítható tranzakcióstörténetre vonatkozik.

Szóval, ki biztosítja a Bitcoint?!

Ha a biztosításhoz a Bitcoin meghatározására szolgáló konszenzus szükséges, emellett a Bitcoin csak egy adatbázis, melyben az értékekhez kulcsok vannak hozzárendelve, továbbá a Bitcoin egy olyan protokoll, ami a kulcsok átruházását irányítja, akkor csak egy dolog biztosíthatja a Bitcoint… mégpedig a node-od.

NODEok! NODEok! NODEok!

Végsősoron, TE biztosítod a Bitcoint, de ez csakis akkor lényeges, mikor valaki mással egyezteted, hogy mi a Bitcoin, míg a node-od az egyetlen módja annak, hogy kifejezd ezirányú véleményed.

Összegezheted úgy, hogy a legeltántoríthatatlanabb birtokosok (hodler-ek) biztosítják. Esetleg kifejezheted magad a vétellel vagy eladással, de az egyetlen módja a valódi kommunikációnak, mikor a protokollt érvényesíted.

Mi van a Bányászokkal?

A bányászok a blokkok építői, semmi több. A Node-ok megkövetelik a konszenzus-alapú blokkokat, mint a kulcsok átruházásának bölcsőjét. A bányászok, protokollt befolyásolni tudó mozgástere véges, az csak annak előszobájáig terjed.

Például, limitálhatják a blokkok méretét, ha sikerül összejátszani és koordinálni a közös jutalmak révén, továbbá ki tudnak hagyni tranzakciókat hasonló módon. Ugyanakkor, ha a bányász bármi olyat tesz, mely szembe megy a konszenzussal, igen nagy kockázatnak teszi ki magát.

Ugyanez vonatkozik a blokk-újrarendezésekre (block re-org), 51%-os támadásokra stb. Ezek a támadások nem csak a bányászokra nézve rizikósak, hiszen a megépített blokkok feláldozása és azok lehetséges elbukása  költségekkel jár, és egy sokkal súlyosabb következmény, a piaci konszenzusból való teljes kihagyás lehet a jövőben.

Valójában a node-ok határozzák meg, hogy ki a bányász.

A bányászok blokkokat tesznek közzé, melyek a kulcsok új tulajdonviszonyait tartalmazzák, és a bányászat (proof of work) a keretét szolgáltatja a haszonáldozati költségek megbízható piacának.

A bányászok nem biztosítanak semmit, csak saját viszonyukat a Bitcoinhoz, azonban minden bányász támadást visszaverhet a node-ok konszenzusa.

Mi van a Fejlesztőkkel?

Sokan válaszoltak a fentebb említett kérdésre, hogy szerintük mindhárom szereplő szükséges a biztonsághoz: Bányászok, Node-ok, Fejlesztők. Azonban, a Bitcoin protokoll fejlesztői, és a bányászok, a konszenzus ellenségei.

De John, hát ők fixálják a bug-okat. Ők méretezik a Bitcoint.

Persze, sokszor kisegítik a Bitcoinereket a gyakorlatban, az új fícsörök optimalizálásval és támogatásával, továbbá új kulcs-sémák bevezetésével, melyek a Bitcoin minőségét javítják. Ugyanakkor, az összes szereplő, aki a Bitcoin bármiféle megváltoztatását célozza, megkülönböztethetetlen a konszenzus nélküli támadóktól.

Az egyetlen módja, hogy kialakuljon a konszenzus és kommunikáld, hogy szerinted mi a Bitcoin, az a node-ok útján lehetséges.

Nem minden node egyenlő.

Nem elég csak egy node-ot futtatni, hogy hozzájárulj a konszenzushoz. Végsősoron, csak azok a node-ok fogják meghatározni a játékszabályokat, akiknek részesedése van a rendszerben, ezáltal akik a vásárra viszik a bőrüket.

Így jutunk el a „gazdasági node” fogalmához, mely a valódi kockázatviselő szereplőket jelenti a Bitcoin hálózatában, hiszen külső forrást fektettek be annak működésébe.

Egy nem „gazdasági node” nem megbízható pontja a konszenzusnak.

Mi az a gazdasági node?

Tulajdonképpen, ha nincs Bitcoin kitettséged, amit biztosítani kell, nincs mit érvényesíteni, így a konszenzus fenntartásából sem származik szignifikáns előnyöd.

Bővebben, a gazdasági node az, melynek vannak ellenőrizendő tranzakciói. Mikor a hálózat visszaigazolja a kulcsok tulajdonviszonyainak változását, akkor kapsz megbízható jeleket a konszenzusból.

Forrás: https://medium.com/@BitcoinErrorLog/who-secures-bitcoin-95b19bbcda3c

 

 

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s