A kemény pénz a legerősebb reményünk a monopóliumok fenyegetése ellen

kemény pénzNincs semmi új abban, hogy a monopóliumok tőkefalhalmozási ereje veszélyezteti a szabadpiaci kapitalizmust. A kormány által támogatott és védett bankárok, cégek és pénzügyi intézmények már évszázadok óta velünk vannak. Azonban, mostanra a monetáris infláció és a jelenkori technológiai változások kombinációja, egzisztenciális szintre emelte ezen monopolisták fenyegetését. A végső végvár ellenük, a kemény pénzek intézménye, mely gyakorlatilag kihalt a világpolitikából.

Maguk módján, Adam Smith és Karl Marx is tisztában voltak az monopóliumok veszélyeivel. Smith úgy gondolta, hogy a társadalmi és politikai szervezetek megakadályozhatják e kezdeményezéseket. Marx, ezzel szemben, látta a dialektikus materializmus filozófia értelmében, hogy a monopóliumok elkerülhetetlenül káoszt és pusztítást hoznak.

J.S. Mill figyelmeztetett bennünket, hogy a pénz irányításának elvesztése, a gazdaság többi ágát is átprogramozza. Nem tudta azonban ennek a problémánknak a modern megtestesülését meghatározni. Nevezetesen, a hatalmas eszközinflációt, az „álcázott” áruk áremelkedését és a jelenkori technológia forradalmat. Ez hajlamos egy olyan monetáris egyeduralmat létrehozni, mely annyira súlyos, hogy már a „láthatatlan, szorgos kezek” sem képesek kordában tartani a gépezetet.

Mostanra nem összeegyeztethető a fenyegetéssel az, ha szimplán, fokozatosan visszafordítjuk napjaink radikális monetáris politikáját. Csupán a további mennyiségi könnyítésekről vagy negatív alapkamatokról lemondás – ahogy azt a konzervatív ex-jegybankárok tanácsolják – akkor is hatástalan lenne, ha az, megerősített „strukturális reformokkal”, beleértve az agresszív monopóliumellenes törvényeket is, párosulna.

Magától értetődő, hogy a kemény pénzek néhány képviselője vonakodik a jelenlegi monetáris politikába beletenyereléstől, amikor a felhalmozott eszközinfláció és a kapcsolódó pénzügyi kockázatok ennyire nagyok. Jobb megvárni, amíg az aktuális buborékok az endogén erők hatásaira kipukkadnak, mielőtt a monetáris forradalmat megkezdenék.

A baj ezzel a halogatással annyi, hogy ha még néhány évig elnyújtuk pénzügyi elixírek segítségével (mint Powell elnök kamatvágásai idén) ezt a szuperhosszú, ciklikus expanziót,  továbbá a nem hagyományos gyógymódokat figyelmen kívül hagyjuk, az további, halálos előnyt adhat a monopolista „kapitalizmusnak”.

Az elővigyázatos monetáris reformerek(a stabilitás irányába) visszavághatnak, hogy a legújabb lépések hatástalanok lesznek, és az eszközinfláció már mérséklődik. Ugyanakkor, egy következő dózisnyi elixír hamar újra szükségessé válhat, hacsak nem történik alapvető változás a monetáris rendszerben. Vagy azt állítják néhányan, hogy végső összeomlás és katarzis már folyamatban van, még akkor is, ha még egyszer elmenekülhetnek előle, de ez az, ami elfojtja majd a monopóliumok fenyegetését. Azonban a szabadpiaci kapitalizmus védelmezői nem várhatnak erre a természetes halálra. A monopóliumok fővárosa olyan erőssé válhat a végső robbanás idejére, hogy ezt a sokkot is képes lesz túlélni.

A monopol tőkétől való fenyegetettség olyannyira hatalmas, ami már indokolja a jelenlegi, lassan alkalmazkodó monetáris politika teljes elhagyását, egy forradalmi változás kedvéért.

Hogy lehetséges ez?

Azonosítsuk be a monopol hatalom terjedésének három útját az amerikai gazdaságban.

Először, megfigyelhető a „győztes mindent visz” nézőpont a digitális technológiák iparágában. Ez az aspektus kiterjed a tech-közeli szektorokra is, különösképp az online kereskedelemre.

Másodszor, a technológiai ágazaton kívül, minden egyes iparágban számos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a vezető vállalatok jutnak leginkább piaci részesedéshez. A „legmenőbb cégekről” szóló irodalom ezt a technológiai előnyökkel magyarázza. Az a vállalat, amely először használja fel az új technológiát, nagy termelékenységnövekedést érhet el igen specifikus beruházások révén (sok immateriális tőke), amelyek nem tudnak kiszivárogni a versenytársak felé. A magasan specializálódott és tehetséges munkavállalókat az aranybilincses szerződések különféle formái, ideértve a részvényopciókat is, visszatartják attól, hogy kilépjenek a cégből.

A versenytársak, az üzlet fenntartása érdekében, az árcsökkentés nyomása alá kerülnek, annak ellenére is, hogy nincs meg a megfelelő termelékenységnövekedés, így a költség- és bérrendszerük szerkezeti átalakítására (pl. határozott idejű munkaszerződések) kényszerülnek. A vezető cég monopol nyeresége ezzel szemben azokat az árakat tükrözik, amelyek nem maradtak teljes mértékben összhangban az emelkedő produktivitással, mivel a bérszintek (kivéve a magasan specializált inputokat), nem tartották a lépést a termelékenység növekedésével.

Harmadszor, a haveri kapitalizmus egy szélesebb és mélyebb árkot ásott számos terület vezetői köré. Itt gondolhatunk akár a hitelkártyavállalatokra, általánosabban fogalmazva a Nagy Pénzügyi cégekre, és más óriási gazdasági területekre, ahol a törvényhozó állam vagy a közbeszerzések döntő szerepet játszanak. Egy további kulcsfontosságú eleme a haveri kapitalizmus növekedésének a magántőke buborékja, melyet közvetlenül stimulálnak a jelenlegi inflációs monetáris feltételek.

Hogyan súlyosbítja a monetáris infláció a monopol hatalom megerősödését?

És hogyan pörgeti fel a monopol hatalom a monetáris inflációt, amely a monopóliumok tömegnövelője?

A monetáris infláció, jelenlegi formájában, „hozamvadászatot” és termékeny feltételeket hozott létre a spekulatív narratívák virágzására (a kétségbeesetten hozamra vágyó befektetők, a józan cinizmusukat kapcsolják ki, ha a jövőre vonatkozó hipotézisekről van szó). A jelenlegi vagy jövőbeni monopol hatalom egy meseszerű narratívává nőtte ki magát a részvényértékesítők között. Ezen monetáris inflációval érintett piacok egetverő értékeléseket adnak az eszközöknek, melyek a pillanatnyi vagy a később várható magas monopol nyereséget élvezik (a kételyek elmaradnak a hosszútávú túlélés szempontjából). A befektetőknek Eldorádot ígérik – a hatalmas az út menti kockázatokról elfelejtkezve — de a célt soha nem érik el.

A működési költségek előnye rásegítve a spekulatív tőke erejével, egyes esetekben bebiztosítja a monopólium helyzetét, máskor azonban az Eldorádo sztori miatt szárnyra kapott cégek terjeszkedhetnek szélvészgyorsan, mivel kiváló ár-érték arányú szolgáltatásaikkal piacot szereznek a versenytársakkal szemben. Eközben az USA nagy kapitalizációjú részvényeiből (elsősorban az S&P 500-ból) álló ETF-ekbe történő passzív befektetések hatalmas, az eszközinfláció által vezetett fellendülése, csökkenti a tőkeköltségeket sok olyan vállalkozás számára, amelyek különböző fokú monopóliummal rendelkeznek.

Az a jelenség, hogy a legfelkapottabb cégek megtartják technológiai előnyüket és lenyomják a béreket, együtt jár a mért árszínvonal inflációjával, mely a féktelen monetáris manipulációk ellenére is alulmúlja a két százalékos inflációs célt. Ennélfogva, nincs politikai nyomás a monetáris infláció visszaszorítására, amelynek fertőzőképessége nyilvánvaló az eszközpiacokon, és örömmel várja az Elnököt és újraválasztási győzelmét.

Az eszközinfláció, monopóliumok és a haveri kapitalizmus ördögi háromszöge visszavezethető múlttal rendelkezik — nevezetesen a Holland Kelet-Indiai Társaság részvényeinek buborékja az 1630-as évek nagy holland monetáris infláció során, amely a hírhedt tulipánmániaként vonult be a történelemkönyvekbe. Ugyanakkor ez jóval a szabadpiaci kapitalizmus és a klasszikus közgazdaságtan csodálatos egymásra találása előtt volt. A holland monopólium nem tudta megelőzni ezt a jövőbeni csodát; ezzel szemben a jelen monopolistái egyszer és mindenkorra eltemethetik azt.

Forrás: https://mises.org/wire/sound-money-our-best-hope-against-monopolists-threat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s