A Bitcoin egyenlő a Szabadsággal

Ross Ulbricht tollából

Valami különleges történt az első évben, vagy nem sokkal az után, hogy Satoshi megalkotta nekünk a Bitcoint. Valami olyasmi, amire senki nem várt, és rengetegen hitték, hogy az képtelenség. Próbáld meg elképzelni a Bitcoint akkoriban, mikor még semmit nem lehetett vele venni, mielőtt lett volna árfolyama, mielőtt bárki biztosan tudta volna, mi fog, akár fog-e, történni vele bármi. A Bitcoin nem pénzként indult. Pénzzé vált, viszont azt úgy érte el, mint egyetlen fizetőeszköz sem előtte. Mindennel együtt, amit a Bitcoin lehetővé tett, az összes módjával, amivel megváltoztatta a világot, még mindig nem értékeljük vagy akár értjük eléggé, hogy mik történtek azokban a kezdeti időkben, mikor az csak néhány kocka játékszere volt.

Minden egyes pénzeszköz, mely megelőzte a Bitcoint — az emberi civilizáció hosszú történelmében — valami miatt is értékes volt, pénzvolta ellenére is. Az afrikai marhák, bélyegek a börtönben, tengerikagylók és a nemesfémek mind pénzként funkcionáltak, és beleillenek ebbe a sorba. Az egyetlen kivétel az állami pénz — valami, amit egy hatalomszervezet nevezett ki forgalmi eszköznek — ugyanakkor, korábban még a nemzeti valuták is fedezve voltak valamiféle értékkel, mint például az arannyal.

A Bitcoin megváltoztatta mindezt. Nem volt előtte értéke, és senkit nem kényszerítettek használatára, mégis valahogy csereeszközzé változott. Az emberek, akik nem értik a Bitcoint vagy kevésbé érdekli öket, elfogadhatják fizetségként, hiszen tudják, hogy fizethetnek vele ők is, vagy átválthatják hagyományos pénzre.

Gyakran megemlítik a pizzákat, amiket 10 ezer bitcoinért vettek, és utólag kinevetik a srácot, akinek mostanra az ebédje több millió dollárt érne. Engem sokkal jobban érdekel az az ember, aki lemondott két tökéletes pizzáról a pici bitcoinok miatt. Mit látott azokban a bit-ekben és byte-okban, abban a digitális aláírásban, és abban a valamiben, amit blokkláncnak neveznek? Bármi motiválta a pizza eladóját, talán felhívta a többi korai bányászt is, akik nem tudták elkölteni tokenjeiket, viszont örömmel halmozták fel azokat. Lehet csak inspirálta azokat, akik egyszerűen 10ezressével adták el bitcoinjaikat. Bármi is volt, valami új volt.

A klasszikus közgazdászok azt állítják, hogy a csere nem következik be, hacsak nem értékeli mindkét fél úgy, hogy többet kap, mint ad. Szóval, honnan jön az érték? A Bitcoinnak sosem szabadott volna felemelkednie, mégis megtette. Még az új termékeknek is van egy ára, míg a kezdeti használók kockázatot vállalnak az üzlettel. Ugyanakkor mégis vágynak a haszonra belőle.

A másik oldalon viszont, a Bitcoin korai használói, nem tudhatták azt, amit mi mára igen. Mindaz csak egy álom volt, egy meggyőződés és egy elég ragadós lelkesedés, mely végül elindította a digitális útján, multi-milliós fenoménné alakítva, aminek most kezdjük el látni a hatásait.

Elmondom nektek, mi történt szerintem, de az igazságot senki nem tudja. Az egy csoda, hogy a Bitcoin, a semmiből jőve, előzetes érték és állami rendelet nélkül pénzeszközzé vált. Ugyanakkor a Bitcoin nem egy vákumban jelent meg. Egy több éves kriptográfiai problémára kínált megoldást: Hogyan hozzunk létre egy olyan digitális valutát, melynek nincs központi felügyelője, nem lehet hamisítani és meg lehet benne bízni.

Ez a probléma olyan régóta lógott a levegőben, hogy néhányan másra hagyták annak megoldását és helyette elkezdtek álmodozni, hogy milyen lenne a jövőnk egy decentralizált digitális pénzeszköz megjelenésével. Egy olyan világról ábrándoztak, ahol a gazdasági erő mindenki számára elérhető, ahol értéket küldhetünk bárkinek egy kódsor segítségével. Prosperitásról és szabadságról révedeztek, ami csak a matematikától és az erős kódolástól függ.

Így a Bitcoin egy termékeny talajba született bele, és felismerték erejét azok, akik erre vártak. Ez egy történelmi pillanat volt számukra, sokkal fontosabb a pizzáknál, vagy bányászat áramszámláinál. A szabadság ígérete és a sors csábítása energizálta a korai közösséget. A Bitcoin tudatosan, mégis spontán módon vált pénzzé, miközben senki nem figyelt rá, és a világunk sosem lesz már ugyanaz.

Forrás: https://medium.com/@RossUlbricht/bitcoin-equals-freedom-6c33986b4852

btc egyenlő szabadsággalbtc egyenlő szabadássgal 02btc egyenlő szabadássgal 03btc egyenlő szabadássgal 04

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s