A Bitcoin egy ellensúly a készpénzmentes társadalomban

megfigyelőállam bitcoinMikor a készpénz intézménye megszűnik, hova fordulsz majd, ha minimális magánügyed intéznéd? Milyen pénzt fogsz birtokolni, ha a negatív kamatok elkezdik felemészteni bankszámlád?

A digitális fizetések felemelkedése és a készpénzmentes társadalmak felé elmozdulás gyakran ugyanannak tűnhet, azonban van köztük egy fontos különbség.

A digitális fizetési csatornák mint a Paypal, Venmo, hazai és nemzetközi banki átutalások kényelmes ügyintézést biztosítanak mind az egyéneknek, mind az üzleteknek. A fintech piac innovációit reprezentálják a vásárlók kiszolgálására. A digitális fizetés gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb formái nem vitatottak, és nagyrészt egy mérnöki és marketing kihívást jelentenek.

Ugyanakkor, nem teljesen teszik feleslegessé a készpénzt. A készpénznek olyan egyedi tulajdonságai vannak, amik az elektronikus fizetéseknek nem. Mint fizikai bankjegyek és érmék, személyesen, közvetítő fél nélkül lehet velük üzletelni. A tulajdonjoga, egyszerűen átadásával módosul. A harmadik fél hiánya biztosítja az engedélynélküliséget és cenzúraállóságot. És ami a legfontosabbat, privát.

A digitális fizetési megoldások nem használnak készpénzt, ugyanakkor nem is tiltják meg senkinek, annak használatát. Egy alternatívája a készpénznek, de nem ellentétes vele. Éppenséggel, majdnem minden modern társadalomban, a hatalmas digitális gazdasággal párhuzamosan létezik egy óriási készpénzes gazdaság is.

Arra a megállapításra fogunk jutni, hogy habár a digitális fizetési csatornák már léteznek, a készpénz felszámolása még sebezhetőbbé teszi majd a társadalmat a megfigyelő, tőkeellenőrző autokratákkal szemben.

Miért válnak az országok készpénzmentessé?

Egy készpénzmentes társadalomban, az állam nem támogatja vagy egyenesen bünteti a készpénz tartását vagy használatát. Svédországban ez az átállás nagyjából kényszerítés nélkül zajlott. Indiában viszont, az állam kivonta a forgalomból az 500 és 1000 rúpiás bankókat.

Más országnak más-más indítékai lehetnek a készpénzmentesítés megvalósításához. Kínában, a digitális fizetés elsősorban a közösségi ellenőrzést segíti, és a gerincét képezi Kína szociális hitelrendszerének. És haladnak is vele: a 2012-es 96%-os készpénzfizetési arány lecsökkent 15%-ra 2019-re.

Európában, a jegybankárokat megigézte a negatív kamatok gondolata. Egy friss IMF tanulmány azt állítja:

„A súlyos recessziók histórikusan 3-6 százalékpontnyi kamatvágást kívántak meg.  Ha egy újabb válság történik, kevés országnak van ilyen tere a monetáris politika igazítására.”

A negatív kamatlábakat hagyományosan nehéz bevezetni, mivel a készpénz mindig egy utolsó menedékként szolgált. Egy készpénzmentes világban, ez a menedék tűnne el. Egy komoly recesszió alatt, a központi bankok akár -4%-ra is vihetnék a kamatot, hogy még inkább felpörgessék a fogyasztást és befektetést a megtakarítás helyett.

Manapság, a jegybankok elkezdtek mindenkit bűnözőként megbélyegezni, akik a készpénzt részesítik előnyben. Ezt azzal érik el, hogy a szétválasztják annak felhasználását legitimre és illegitimre. A „külföldi” emberek „törvényesen” tarthatnak készpénzt, hogy átváltsák törékeny és inflálódó valutájukat. Azonban, belföldön, az egyetlen kedvezményezettjei az anonimitást biztosító pénznek:

„a notórius adóelkerülők, pénzmosók, a terrorizmust finanszírozók, és azok, akik a bűntény útján szerzett vagyonukat további bűncselekmények elkövetésére akarják használni.”

Valóban, a készpénz nagyobb címletekben való felhasználása annyira megbélyegződik az Egyesült Államokban és Európában, hogy egy bizonyos összeg lehívására vagy annak utaztatására kifejezetten a kormány engedélyéhez van szükség.

A készpénzmentes társadalom problémái

Egy készpénznélküli társadalomban, nincs lehetősége az egyénnek értéket cserélni a mindenható állami szerv jelenléte nélkül. Az átállással ráerősítünk a digitális fizetések előnyeire, de teljesmértékben elveszítjük a készpénz egyediségét.

Ha minden fizetés közvetített, akkor lehetetlenné válik az adatrögzítés nélküli ügylet. A privátszférát számolja fel, és helyezi az Államot minden pénzügyi művelet felügyelőjévé.

A kormányok azt állítják, hogy a készpénzmentesítés lehetővé teszi az állampolgárok védelmét. A terrorizmus és szervezett bűnözés sokszor előkerül ezen a ponton. Azonban az egy elég naív felvetés, hogy maga az Állam nem válhat soha gonosszá.

Mivel az összes tranzakció megkívánja a harmadik fél jóváhagyását, azokat igen könnyen cenzúrázhatják, vagy lefoglalhatják. Lehet, hogy nem egyből fog ez megtörténni, de egy jó monetáris rendszernek robosztusnak kell lennie a politikai hangulattal szemben. Egy készpénzmentes monetáris világ kevésbé rezisztens a zsarnoksággal és az autokrata rezsimekkel szemben.

A készpénz nem biztos, hogy a legjobb megoldás a többség számára, de az eltörlése egy jelentős választási lehetőséget tesz semmissé, mely az emberek számára egy mentőöv az állami erőszakkal szemben.

A Bitcoin egy ellensúly a készpénzmentes társadalomban

Mikor a készpénz intézménye megszűnik, hova fordulsz majd, ha minimális magánügyed intéznéd? Milyen pénzt fogsz birtokolni, ha a negatív kamatok elkezdik felemészteni bankszámlád?

Hagyományosan lehetetlennek számított a magánszektor számára, hogy egy alapvető emberi szükségletet kielégítő megoldással rukkoljon elő. Az állam nem szereti a versenyt, mely a saját pénzét veszélyezteti és gyorsan le is zárta az összes próbálkozás előtti utat.

A Bitcoin ezt változtathatja meg. Decentralizált és digitális természetű, már nincs meg a központi hibapontja, ami a korábbi „magán pénzeket” tette sebezhetővé. És úgy van megalkotva, hogy a két típusú pénzt —fizikai és digitális— összegyúrva, egy teljesen új dolgot kapunk: a digitális készpénzt. Közvetlenül lehet vele üzletelni, engedélymentes, nem cenzúráz senkit és semmilyen tranzakciót, és van egy alapvetően ésszerű szintje a magánszférának (ha valaki tudja, hogy hogyan használja).

Még mindig az elején tartunk ebben a Bitcoin-kísérletben, de a készpénzmentes világ már felbukkant a horizonton, ezért még inkább vágyunk a sikerére. A rögzített monetáris keretrendszere már ígyis a magas infláció ellenszere (emiatt igen elterjedt olyan helyeken, mint Venezuela, ahol az állami valuta összeomlott). Azonban ezzel párhuzamosan, a Bitcoin egy ellensúly a készpénz kivonásával és a készpénzmentes társadalom felemelkedésével szemben.

Forrás: https://medium.com/@hasufly/bitcoin-is-a-hedge-against-the-cashless-society-e98b5d8c68cc

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s