Bitcoin minimalizmus

A Bitcoin egy minimalista filozófia.

bitcoin minimalizmus

A Bitcoin minimalizmus egy életstílus, mely segít az embereknek eligazodni, hogy mik is adnak valódi értéket az életükhöz. Egy cikk Conner Brown-tól és tőlem, amihez más Bitcoinerek is hozzátettek.

Teremts többet, fogyassz kevesebbet

A Bitcoin csökkenti az időpreferenciádat és lehetővé teszi számodra, hogy hosszú távra tervezd megtakarításaid és befektetésed. Ez nem a fogyasztásról szól, hanem a megtakarításról és befektetésről, mely jobbá teszi a világunkat.

Azáltal, hogy kevesebbet fogyasztasz, mások olcsóbban férhetnek hozzá az árukhoz és szolgáltatásokhoz a jelenben. Ez egy út, melyen a világ feleslegei elől menekülhetünk — a konszumerizmus mértéktelensége, anyagi javak, zsúfoltság, túl sok adósság, túl sok hatás, túl sok zaj.

Találjuk meg életünk célját

A Bitcoin minimalizmus arról szól, hogy megtalálod magadat és hitedet, mintsem az anyagiasságról. A magunk által kiépített fogyasztási mókuskerékből kiszabadulásról, a csapdából, melyet a keynesiánus gazdaságpolitika hajt.

A Bitcoin minimalizmus által döntéseink tudatosabbá, határozottabbá válnak, mely egyenes út a minőség felé. Kikristályosodnak azok a dolgok, amik valóban fontosak, és eltűnik az összes komolytalan háttérzaj. Éles kontrasztja az ICO buboréknak, amiben a fogyasztás, pazarlás és a csalás uralkodott.

A minimalisták nem tárgyak révén keresik a boldogságot, hanem magában az életben; így az is rajtad áll, hogy mit tartasz fontosnak és mit ítélsz haszontalannak az életedben. A Bitcoin minimalizmus szemüvegén keresztül jobban megértheted a körülötted lévő világot.

Minimális életképes termék

Egy termék fejlesztése az alattomos járványok elleni harcnak tekinthető.  A Bitcoin közössége és fejlesztői gárdája a lehető legnagyobb hatékonyságra és minimalizmusra összpontosít.

Fejlesztők: csupán egy blokkláncon dolgoznak, ami csökkenti a mentális megterhelést. Egyszerre több lánccal foglalkozni szinte lehetetlen feladat.

Biztonság: az egyetlen blokklánc növeli az ökosziszéma biztonságát az állandó támadásokkal szemben, míg a proof-of-work rendszere a „legmagasabb” fal (a több száz pici kerítés helyett)

Kód: Satoshi egy olyan kódnyelvet választott, ami nem megy át a turing-teszten, azért, hogy megjósolható végeredményeket kapjon, így lecsökkentve a bizalom szükségességét is. Azáltal, hogy egyre komplexebb csavarokat vezetünk be, megjósolhatatlan eseményeket generálunk (DAO, parity), mely miatt meg kell bíznunk a kódban, anélkül, hogy ismernénk a végkimenetelt.

Méretezhetőség: A Bitcoin a hiper-hatékonyság felé tart a fő láncon (Layer 1: Schnorr/Segwit), miközben olyan innovációk is megjelentek, amik az alláncot (Layer 2: Lightning) exponenciálisan méretezhetőbbé teszik. Ezáltal, jóval felhasználóbarátabb lesz a tömegek számára. Maximalizálni akarjuk az érték/byte küldést. Könnyűszerrel megnövelhetnénk a blokkok méretét, az azonban mégis a legkevésbé effektív módja lenne a méretezhetőségnek. És a korlátozott blokkméretek melletti hatékonyság fenntartása az elsődleges célunk, mely a decentralizáltságot és cenzúraállóságot teszi lehetővé.

Közgazdaság: A tőkepiacok egy új, kemény pénz alapjára helyezésével, biztosak lehetünk benne, hogy a keretrendszerünk pillérei tartósak lesznek.

A Bitcoin Minimalizmus a Libertárius eszméből gyökerezik

A libertáriánus politikafilozófia a minimális állami beavatkozás gondolatát követi, mely tiszteletben tartja az egyén szuverenitását. Ahogy Thoreau fogalmazott: „Az a legjobb állam, mely legkevésbé kormányoz.”

Az állam egy minimalista rendszer kéne, hogy legyen, mely megóvja az egyéneket az erőszaktól és elnyomástól, betartatja a jogot és megvédi a magántulajdont, továbbá egy indokolható méretű honvédelmet tart fenn.

A pénz monopóliumának leválasztása az államról garantálja, hogy az állami vagyon a közvetlen adóztatásból származik és nem a sunyi infláció vagy adósságnövelés útján.

Azok, akik a Bitcoinba fektetnek, valami feleslegeset cserélnek valami ritkára, a múltat cserélik a jövőre, a pénzügyi függőséget váltják fel a pénzügyi szuverenitásra.

Forrás: https://medium.com/@danhedl/bitcoin-minimalism-b3ed4b88e852

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s