Hogyan maradj biztonságban a Bitcoin világában

bitcoin biztonságA folyamatosan emelkedő árfolyam megmutatta a Bitcoin ökoszisztéma árnyoldalait is. Egy teljesen új kíberbűnözői szektort szült meg, ami ontja magából az átveréseket, még akkor is ha könnyű átlátni rajtuk.

A ravasz gazemberek az internet naív népét célozzák a bitcoinjaik megkaparintása érdekében.

Ez a cikk a legelterjedtebb kriptovaluta-csalásokat veszi sorra, hogy el tudd választani a búzát a pelyvától, mikor a Bitcoin tranzakciók kerülnek szóba.

Kamu Bitcoin tőzsdék

bitcoin biztonság

Bármikor szembe találod magad egy hirdetéssel, ami olcsó bitcoin eladásával kecsegtet, légy tisztában vele, hogy lehet, hogy egy kamu tőzsde akar behúzni. Az elsődleges jel, amire figyelnünk kell, hogy a weboldal HTTPS-t használ-e. Ha igen, az azt jelenti, hogy az oldalon történő összes ügylet védett, és igen biztonságos. Ha HTTP, akkor a tőzsde inkább veszélyes.

Egy másik rosszindulatú szolgáltatás indikátora a PayPal-fizetős BTC tőzsde. Ezek a weboldalak olyan felületre visznek, amik megengedik, hogy a PayPal e-mail címed megadásával feltölthesd az elkölteni kívánt pénzed. Ezután egy QR-kódot kapsz, ami úgy tűnik, megerősíti a ügyletet. Ugyanakkor, ahelyett, hogy megkapnád a bitcoinokat, csak a PayPal számlád lopták el.

Cinkelt Bitcoin pénztárcák

bitcoin biztonság

Kicsit nehezebb a csaló Bitcoin pénztárcákat felismerni, hiszen elsődleges céljuk, hogy a bitcoinokat biztonságban őrizzék, nem a kereskedés. Így, az sem biztos, hogy ez a trükk azonnali haszonnal kecsegtet. Sőt, leginkább valamilyen vírusos szoftver feltelepítését célozza, hogy ellophassa érzékeny adataid.

Ahhoz, hogy be tudd azonosítani a rosszindulatú pénztárcákat, keresd a baljós jeleket. Kérdezz meg olyan embereket, akikben megbízol, hogy használták-e már az adott szolgáltatást. Nézz online értékeléseket, véleményeket.

Ha a Bitcoin pénztárca egy letöltendő szoftver, futtass vírusellenőrzést rajta. Az oldalak, mint például a VirusTotal képes az ismert kártevőket felismerni 2 tucat virusírtó szimultán futtatásával.

Adathalászat

bitcoinbizt04

Az adathalászat talán a legelterjedtebb csalási forma az online világban. Célja, hogy egy olyan rosszindulatú oldalra vezessen, ami egy jólismert és elismert szolgáltatás nevét használja. Az ilyen hamiskártyás oldalak meglátogatásával nemcsak a bitcoinjaid elvesztését  kockáztatod, de érzékeny adataid eltulajdonítását is, akár személyazonosságodat is beleértve.

A kártékony adathalász e-mail jöhet a tőzsdétől, vagy pénztárcától, amit használsz. A kiberbűnözők lehetséges, hogy egy a Yahoo hackhez hasonló adatlopáskor jutottak adataidhoz.

Az általános szabály, hogy kerüljük el az e-mail közi hiperhivatkozásra kattintást. A rosszindulatú hiperlink teljesen valódinak tűnhet. Néhány közvetett lépéssel a hackerek által irányított oldalra vezet. Hogy elkerüld ezeket a veszélyeket, manuálisan gépeld be a hivatkozásokat, vagy használd a könyvjelzőket.

Az e-mail csatolmányokról szintén tudnod kell, hogy gyakran tartalmaznak zsarolóvírusokat.

A csalók akár online hirdetéseket vagy fekete-keresőoptimalizálókat is bevethetnek, hogy a karjaikba szaladj, ha a Google-ben olyan kulcsszavakra keresel, mint „Bitcoin vásárlás” vagy „Bitcoin tőzsde”. A gonosz oldalak rendszerint szerepelnek a legfelső találatok között. Újra, használd a VirusTotalt a weboldalak ellenőrzésére.

Bitcoin Piramisjátékok

bitcoin biztonság

Bizonyos weboldalak igen kívánatos Bitcoin üzleteket kínálnak. Túl szépek, hogy igazak legyenek. És valóban. Az ígéreteik szerint, megkétszerezheted bitcoinjaid már a következő napra. Ez egy tipikus piramis módszer. Ahogy elküldöd bitcoinjaid, az esélye minimálisra csökken, hogy akár az eredeti összeget is viszontlátod.

Ezek a szolgáltatások gyakran használnak ajánlási programokat, amikkel a sikeres ajánló egy kis pénzhez jut. Így, az egy intő jel, ha a közösségi médiában ezekkel az ajánlási linkekkel találkozol. Az ajánlási linkek így néznek ki: website.com/?ref=826.

Hamis ígéretek a közösségi bányászásra

bitcoinbizt06

A közösségi bányászás modelje az, amikor egyének társulva összedobják a pénzt Bitcoin bányászberendezések bérlésére. Ez az ötlet nagyszerű és teljesen helytálló. Azonban, a bűnözők az átverésük elindítása után kisebb megtérülést biztosítanak, mint amit ígértek.

Ahhoz, hogy elkerüld ezeket a csalásokat, vizsgáld meg közelről a kockázat indikátorait. Maradj távol azoktól a szolgáltatásoktól, amiket ajánlási programokkal marketingelnek. Bizonyosodj meg róla, hogy a weboldal nyílt és becsületes a használt bányásztársasággal kapcsolatban, nézd meg ki irányítja, és mennyi bevételre számíthatsz. Egy profi vállalkozás általában egy műszerfalat is közzétesz, mely monitorozza a teljes ügymenetet.

Kereskedési csalások személyesen

bitcoin biztonság

A Bitcoin lopások túlnőnek az online világon. Az új törvények és szabályozások miatt, melyek megnehezítik egyes országokban a kriptokereskedelmet, a lakosoknak meggyűlhet a baja a tradicionális Bitcoin adás-vétellel. Ez az offline tér felé mozdította a Bitcoin gazdaságot. A kereskedők elkezdtek személyesen üzletelni egymással.

Számos eset mutat rá, hogy milyen rizikós lehet a közvetlen Bitcoin csere. 2017 áprilisában egy indiai üzletembert raboltak ki, miközben megpróbált kiemelkedően alacsony áron bitcoint venni. Az állítólagos kereskedőkkel egy bevásárlóközpontban találkozott. Ezután a bűnözők elrabolták és kifosztották.

Ezen offline kiberbűntények tanulsága, hogy tartózkodjunk az ismertlen, Bitcoint kínáló emberektől, pláne, ha nagy mennyiségű készpénzt tartunk magunknál.

Bitcoin Biztonság: Összegzés

A Bitcoin világa egyre növekszik. Ha a részese tervezel lenni, a fenti lépések remélhetőleg megkímélnek a kellemetlenségektől, miközben bitcoinjaiddal kereskedsz vagy használod azokat.

Forrás: https://bitcointechtalk.com/how-to-stay-safe-with-bitcoin-ae0d9163c88

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s