Hogyan kritizáld a Bitcoint: Útmutató (Most dobókockával)

bitcoin kritikaNobel-díjas közgazdász, netán egy jónevű egyetem professzora vagy? Talán egy nagy felkapott befektetési alapot irányítasz. Esetleg egy népszerű piacelemző rovatod van. Akár egy jegybankár vagy pénzügyminiszter is lehetsz. Úgy érzed, hogy a tapasztalatod és a bizonyítványaid felruháznak a világ teljeskörű megértésének szent gráljával.

Sötét öltönyt (vagy, lazább napokon Patagonia mellényt) viselsz, TSA kártyával suhansz át a reptereken, VIP belépőd van a Lounge-okba, teknőspáncél szemüveget hordasz és valószínűleg a főváros legmenőbb környékén laksz. Ha tech-beállítottságú vagy, rajongsz a blokklánc technológiáért, bár nem teljesen érted, mi is az. Nincs gondod azzal, hogy terjeszd gondolataid a világban — sőt, megbízható forrásként tart nyilván a sajtó. Mindenről meg van a véleményed, és a nép erkölcsi kötelessége figyelnie rád. Mi több tegye össze a kezét, hogy meghallgathat téged.

Egyébként már látókörödbe került a Bitcoin. És nem szereted. Patkányméregnek, piramisjátéknak tartod, az energiafogyasztása felforralja még az óceánt is. Feltehetően szélsőjobbos, de legalábbis valamiféle nemkívánatos ideológiával rendelkező szövetség áll mögötte. Rejtélyes, ódivatú ötletekre támaszkodnak, mint a keményvaluta, peer-to-peer hálózat, a seignorage megszüntetése és a cenzúra-rezisztencia. Mélységesen gusztustalan.

Egy klassz eszmefuttatást tervezel írni a Bitcoinról.

Egyelőre még nem tudod, hogy hol kezd. Leheveredsz a koffeinmentes szójatejes cappuccinoddal, és töprengsz. Legyen a volatilitás? Egy valuta nem lehet volatilis, ez tuti. A hiperinfláció a déli féltekén jelent problémát, nem neked. Tán a hackek? A mainstream médiában hallottál valami japán…hegyről elnevezett Bitcoin tőzsdéről, ami összeomlott. Eszedbe jutnak azok a faragatlan Bitcoinerek Twitterről. Azok a trollok irtózatosan bunkók.

Ahaa! Rátalálsz egy alapvető ellentmondásra a kiber coinnal kapcsolatban. Olvastad a New Yorkerben, hogy a Bitcoin nem is tud olyan sok tranzakciót kezelni. Hogyan tudna egyáltalán egy ilyen átkozott dolog világpénzzé válni? Homályosan emlékszel néhány zsargonra a blokkméretről és a TPS-ről. Eljátszol a gondolattal, hogy rákeresel a felhasználási statisztikákra. Inkább nem. Inkább gondolkozni akarsz.

Esetleg a Bitcoin törvénybeütköző alkalmazási módjaira pörögsz rá. Roppant kényelmes életed van a SWIFT, ACH és a Paypal (ha merészebb vagy) világában. Még gondolni sem tudsz olyanra, mikor a szabályozott világon kívül akarsz üzletelni. Ha nincs semmi takargatnivalód, minek is kell egyáltalán a magánszféra, elmélkedsz. Rémlik, hogy olvastál egy cikket a Guardianban arról, hogy Venezuelában használják a Bitcoint a hiperinfláció miatt. Elhesegeted ezeket a gondolatokat. Venezuela amúgy sem volt valódi szocializmus. Megkéred Alexát, hogy nyomja be a Maroon 5-ot és visszaülsz a google docs-os vázlatod elé.

Túl sok a támadófelület? Hol kezdjed?

A megoldás

bitcoin kritika

Adok egy ötletet, hogyan tudod leegyszerűsíteni az észosztást. Nem kell többet gondolkodnod, hogy melyik pontokat hozd fel. Nem kell többet aggódnod az osztrák közgazdaságtan miatt. Még az egyetemi közgáz tankönyv deflációról szóló részeire sem kell visszaemlékezned. A Bitcoin már így is túl sok agykapacitásod kötötte le. Azt akarod, hogy végre eltűnjön, de azért megerőltetni sem akarod magadat.

Ezért, nagy tisztelettel ajánlom figyelmedbe:

A Bitcoin döntéssegítő-készüléket

Ezek a dobókockák nagyban segítenek majd abban, hogy a vasárnap délutánjaid pihenéssel töltsd a kritikus cikkek megírása után. Csak dobd el ezt a 12oldalú kockát néhányszor és írd le a választ. Egyszerűen okádd ki magadból a topikokat. Tulajdonképpen egy véletlenszerű számgenerátora vagy a Bitcoin-kritikáknak, szóval miért ne helyettesíthetnéd magadat is.

Tedd a 2020-as dolgot. Csak a lényegre koncentrálj. Automatizáld az okoskodást. Gondosan összegyűjtöttem neked a legnépszerűbb és legkifinomultabb ellenvetéseket a Bitcoinnal szemben, ezzel teljes mértékben megóvva téged a bajtól. Ez a kocka a kritizálás plátói ideája — minden más csak duma.

Egy praktikus útmutatót is melléklek, hogy ezzel megkönnyítsem a Bitcoin iránti ellenszenved kiteljesülését.

21 milliós készlet: mint ahogy tudod, csupán 21 millió Bitcoin lesz bányászva. Átfutottál pár tanulmányt, és most nagyon súlyos aggályaid vannak a Bitcoin hosszútávú jövőjével kapcsolatban, hiszen annak biztonsági modellje a tranzakciós díjakra fog épülni a következő feleződés után.

Defláció: Ha a Bitcoin domináns világvalutává válna, a korlátos készlete deflációs hatásokat idézne elő. Tudod, hogy a jóindulatú központi bankárok a kettőszázalékos inflációt célozzák, hogy ezzel bátorítsák az embereket a költésre és fogyasztásra. Nem látsz ezzel semmi problémát. Szeretsz költeni és fogyasztani.

Fejlesztői ösztönzők: az ICO-k (közösségi finanszírozású kripto-startupok) a fejlesztőiknek megadják a lehetőséget, hogy nyílt forráskódú szoftvereket írjanak, és frankó fizetést kapjanak ezért. A Bitcoin zavarba ejtően meritokrata, és nem fizet semmit a fejlesztőknek. Nem érted, hogy hogyan dolgozna valaki ingyen. A Bitcoin-fejlesztők nem dolgoznának csak úgy jószívűségből, ugye?

Energiapocséklás: A Bitcoin irtózatos mennyiségű áramot fogyaszt a monetáris rendszerének biztosítása és a központi, sebezhető fél nélküli főkönyv tisztasága érdekében. Az USA által irányított államipénz rezsim repülőgéphordozó anyahajókra és nukleáris töltetekre épül. Az utóbbit jóval elegánsabbnak tartod. A megfoghatóságuk megnyugtat.

Korlátos, kis blokkok: egy ideig a Bitcoin blokk mérete 1 megabyte-ra volt korlátozva (most gyakorlatilag 2.3 MB). Úgy véled, a rendszernek egyből méretezhetőnek kell lennie, mintsem alláncokkal rétegződni — a következmények halálosak lesznek.

Volatilitás: mint egy új virtuális eszköz, a Bitcoin extrém módon volatilis. Úgy tartod, az eféle piaci rizikót nem szabad felvállalni, vagy legalábbis a végeláthatatlan monetáris expanzióval kell mérsékelni.

Nem állja ki a Turing-próbát: A Bitcoin nem képes az önálló számításokra, mint a versenytársa, az Ethereum. Ettől a Bitcoin alapja konzervatívabb lesz, ezáltal kevésbé vonzó. Szerinted a fejlesztők szabadon kísérletezhetnek milliárd dollárnyi befektetett tőkével.

Magas tranzakciós költségek: a korlátos készlet miatt, a Bitcoin blokkon belül is kialakult egy fajta piac. A zsúfoltabb időszakokban, a felhasználók prémiumot fizethetnek a fontosabb ügyletek elvégzéséért. Nem csíped a költségeket, inkább az azonnali világméretű méretezhetőség híve vagy — még egyszer, a hosszútávú életképességet figyelmen kívül hagyva.

Önkényes bányászás (selfish mining): talán hallottál erről a szélsőséges Bitcoin bányász technikáról, ezáltal az a véleményed, hogy a proof-of-work rendszer leírta magát, annak ellenére, hogy 10 éve megbízhatóan működik. Ha tényleg le akarod nyűgözni a barátaidat, hozd fel ezt az exotikus támadási formát.

Nincs KYC(ügyfélazonosítás): A Bitcoin egy engedélyek nélküli rendszer, amit bárki használhat a világon, hogy a vagyonát őrizze benne. Viszolyogsz a pénz szabad áramlásától vagy a lefoglalhatatlan vagyontól. Hiszel a tőkeellenőrzésben, és az USDA táplálék-piramisban. A steakjeidet well-done-ként, míg a pénzedet az állam szoros felügyelete alatt szereted.

Toxikus közösség: a stílus sokkal fontosabb, mint a tartalom. Egy vitában az illem betartása a lényeg, nem az, hogy igazad van-e. A Bitcoinerek bunkók, állandóan az ICO-csalókat és államipénz-fetisiszta jegybankárokat állítják pellengérre. Ez nem túl kedves. És mint tudjuk, a kedvesség egyenlő az igazsággal.

Szóval, itt van. Szabadon belökhetsz a nagyvilágba egy tudományos Bitcoin-kritikát, anélkül, hogy bármit tanultál volna magáról a rendszerről. Ha akarod, egy kódsort is létrehozhatsz, így nem kell mindig teljesen kiírnod a támadási pontjaid. A következő Forbes cikked lehet ennyi is akár: „4-11-5-6” és az olvasóid érteni fogják — a Bitcoin az energiapocséklás, toxikus közösség, a kis blokkok és a volatilitás miatt fog becsődölni.

A dobókocka tényleg létezik. Meg tudod venni még ma a Bitcoin Lightning hálózaton a Quinsolo-tól 0.0005 Bitcoinért (kb 5 dollár). Használd bátran a kockát, pénznyomdaimádó-barátom.

Forrás: https://medium.com/castle-island-ventures/how-to-critique-bitcoin-a-guide-3e36b26f9642

bitcoin kritika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s