Pár szó a deflációról

infláció-defláció

A defláció tényleg a végét jelenti az üzleteknek? Aligha. A defláció csakis az inflációs gazdaságban jelent gondot. Ellentmondásosnak hangzik, de a lényeg az, hogy egy vállalkozás a jövőbeni megfelelő működés (célok elérése, teremtése) felé irányul, és nem arra, hogy a múltat ismételje.

A vállalkozók és a menedzserek folyamatosan a jövő piaci viszonyai alapján próbálják üzleteiket pozícionálni és az alapján tervezni. Napjaink súlyosan eltorzult, inflációtól szenvedő piacain, a szereplők megtanulták előre jelezni, hogy az árak szakadatlanul emelkednek: mind a beszerzési, mind az eladási árak.

Ez már több mint csak a tapasztalokra hagyatkozás, ami alapból egy ingatag lábakon álló intézménye a jövő megjósolásának. A jelen piacokon, a kormányok „ígéretet tesznek” hogy „érvényesítik” az inflációt a nemzeti valutájuk központi tervezése révén.

A szabály, hogy mindig inflálni kell a pénzmennyiséget, így ez lett az üzleti világ keretrendszere. Tehát, ha defláció jelentkezne, „annak ellenére” hogy az állam az ellenkező irányba menne, a vállalkozások nem lesznek felkészülve arra, hogy azt kezeljék. Mivel nem várták és nem is kellett volna nekik megfontolni a defláció lehetőségeit.

A defláció, ennek következményeként, az inflációs gazdaságokban okozza a legnagyobb károkat. Ugyanakkor, ez egyáltalán nem érv a defláció ellen. Bármely valóban szabad piac, mindig deflációs: a munkabérek vásárlóereje idővel növekszik, míg az árak esnek a verseny és az innováció hatására. Ez azonban nem jelenti a totális összeomlást, ahogy a makro-„közgazdászok” elhitették velünk. Ehelyett, a szereplők megtanulják kezelni a helyzetet, ugyanúgy, ahogy azt a folyamatos politikai ellenőrzés és inflálódó valuták világában is tették.

A probléma az állami ígéretekben keresendő, mely szabályozással éri el az inflációt (ami a valóságban csupán csak egy rejtett adó és mindannyiunkat elszegényít). Továbbá a költséges bizonytalanság abban az esetben, ha ez a monetáris és fiskális szabályozás elbukik (ami szintén csak bennünket károsít meg).

Ezek nélkül, az üzleti világ virágozna.

Forrás: https://twitter.com/PerBylund/status/1221473958576492544

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s