A központi bankok pumpálják a részvényeket; Meddig tarthat ez?

FED és tőzsde 2

Akik az amerikai gazdaság remek teljesítményével példálóznak, mindig a tőzsdére mutogatnak. Valóban, a részvényárfolyamok folyamatosan emelkednek, rekordokat döntögetnek. Ugyanakkor Peter Schiff régóta mondja, hogy a szárnyalás nem a nagyszerű gazdaságnak köszönhető. Egy új interjújában az RT csatorna Boom Bust műsorában, Peter azt mondta, ha megnézzük a gazdaság fundamentumait, a részvények árfolyamának inkább csökkennie kéne.

„Az egyetlen valódi támasza a Federal Reserve, és a temérdek pénz amit a „rejtett” QE program (mennyiségi könnyítés, quantitative easing) alatt nyomtatnak, habár az már nem is annyira rejtett. Mindenki tudja, hogy mit csinálnak. Csupán, elutasítják a beismerést. Azonban nincsen kereslet e mögött. Nincs erős gazdaság mögötte. Ez csak egy inflációval hajtott buborék, ami lassan ki fog pukkadni.”

Egy friss MarketWatch cikk ugyanerre a következtetésre jut.

Mióta a FED elindította a QE programot tavaly ősszel, a tőzsde szorosan felzárkózott a FED mérlegéhez.FED és tőzsde

Nem könnyű elhallgatni a tényt, hogy közvetlen kapcsolat van a FED által a pénzügyi rendszerbe injektált likviditás és a csodás árfolyamok között. Ahogy a MarketWatch kiemeli:

„a következtetés eltéveszthetetlen, miszerint a FED nyomtatott pénze a részvényekbe vándorol, különösképpen a nagy cégekébe, mint az Apple, Amazon, Microsoft.”

Érdekesség, hogy a Kínai Jegybank (People’s Bank of China) is bejelentette, hogy egy jelentős mennyiségű likviditást irányítanak bele(1.2 trillió dollárt) a kínai pénzvilágba, remélve, hogy ezzel felrázzák a koronavírus miatt megrémült piacokat. A kínai részvények amúgy is zuhantak, de a MarketWatch rámutat, hogy az extra nyomtatott pénz az amerikai tőzsdén kötött ki. Miközben az amerikai részvények egy nagy pofont kaptak múlt héten, nem estek a technikai zónák alá.

„Elméletben, a tőzsdének a technikai támaszok zónájába kellett volna zuhannia a koronavírus híre kapcsán. Ugyanakkor kitartott, hiszen az általános közvélekedés szerint a jegybankok elkötelezettek a pénznyomtatás és likviditásinjekció mellett.”

A kérdés az, hogy a központi bankok meddig képesek az árfolyamok pumpálására? Meddig fújhatják még a buborékot?

Ahogy egy elemző mondta a CNBC-n, a piac úgy gondolja, hogy a likviditás igen hosszú ideig képes a fundamentumok realitását háttérbe szorítani.

Azonban, a valóság mindig utat tör magának. És ahogy Peter kiemelte, az teljes mértékben nonszensz, hogy az Amerikai gazdaság a történelme legjobb korszakában van.

A FED és a világ más központi bankjai az extrém monetáris politikát normálissá tették. Egy Daniela Cambone-val készült interjúban, Peter megjegyezte, hogy a FED egy igen romboló merényletsorozatot követ el. Továbbra is folytatja a pénznyomtatást és mesterségesen alacsonyan tartja a kamatokat.

„Mert félnek a következményektől, amit saját maguk idéztek elő. Úgyhogy, ahelyett, hogy szembe néznének a hatásokkal, inkább tovább rontanak a helyzeten, a csökkenő kamatlábakkal és a mennyiségi könnyítéshez való visszatéréssel.”

Végsősoron, a piacok rá fognak jönni, hogy a QE nem végtelen és a kamatok sosem fognak normalizálódni. Amikor ez megtörténik, a dollár összeomlik, és az arany szárnyakat kap.

Forrás: https://schiffgold.com/key-gold-news/central-banks-are-pumping-up-stocks-how-long-can-it-last/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s