A Bitcoin, az emberi jog

bitcoin, emberi jog

Van egy bosszantó hírem az összes károgó, pesszimista gyászjelentésíró megmondóembernek. A Bitcoin megint túlélt egy feltételezhetően katasztrofális ár-zuhanást. A Bitcoin 11 éves, míg régóta kinőtte már magát a kétes internetes drogpénz szerepéből és teljesértékű eszközzé továbbá megtakarítási móddá vált. A baj a Bitcoinnal, hogy túl nehéz megérteni. Több hónapomba került, míg félig-meddig átláttam, és olyan sokoldalú, hogy csak nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy 100%-ban értik.

Háromévnyi tanulást szeretnék most a kiváncsi kezdő-bitcoinerek számára összefoglalni. Ez a cikk azoknak az elő-coinereknek szól, akik még nem használnak Bitcoint. A milliók által, napi szinten feltett kérdésre keresem a választ: mi is az a Bitcoin? A Bitcoin pénz, területfoglalás, játék, a Bitcoin úgy működik, mint az e-mail, és végsősoron, a Bitcoin egy emberi jog. Ha elsajátítod ezen öt definíciót, biztos vagyok benne, hogy nem sokáig maradsz elő-coiner. És ne feledd, egy töredéknyi Bitcoint is vehetsz.

A Bitcoin pénz

A magas árfolyamingadozásai ellenére, melyet fiatalsága okoz, a Bitcoin tisztán demonstrálta a képességét, mely alapján a világ számos pontján pénzként üzemel. Nem, nem feltétlenül tudsz vele házat vagy autót venni, vagy fizetni vele bármelyik étteremben, de meg tudod vele venni a pénzek királyát: az amerikai dollárt. Hatalmas Bitcoin piaca van a dollár, euro és Amazon ajándék-kártya kereskedelemnek. Ha van aranyod, azzal sem biztos, hogy bárhol fizethetsz, de biztosan találsz olyat, aki beváltja neked azt dollárra. A Bitcoin hasonlóan működik. Több milliónyi ember tart világszerte bitcoint, vagyonfelhalmozó eszközként. Ők a korai felhasználók, akik a Bitcoinra, mint pénzre tekintenek.

A Bitcoin egy területfoglalás

Csupán 510 millió négyzetkilométernyi terület van a Földön. Ehhez hasonlóan, a Bitcoinból is csak 21 millió van. Mark Twain mondta egyszer: „vegyél földet, mert nem lesz belőle több.”, és a Bitcoinra is ugyanígy kell tekinteni. A Bitcoin ritka, mint a földterület. Ahogy egyre több ember lép át az angol font, japán jen és amerikai dollár világából a Bitcoinéba, az csak egyre drágábbá és ritkábbá válik. Az embereknek, akiknek nincs Bitcoinjuk, egyszer majd szembesülniük kell a következményekkel, hogy kölcsönként kell felvenniük a Bitcoint, annak érdekében, hogy használhassák. Mint ma az ingatlanok esetében az albérlők a főbérlőktől. A bitcoin földfoglalása folytatódni fog, hiszen egyre több ember, cég, kormányzat fog rájönni, hogy nem akarnak bitcoinkölcsönzők lenni. A Bitcoin árfolyama azért növekszik folyamatosan, mert az emberek úgy tekintenek rá, mint egy elsőosztályú ingatlanra. Nincs egy egyetlen biztonsági őre sem a bitcoin-világnak, aki megakadályozná, hogy bárki tulajdonos legyen. Azonban, a tulajdonlása egyre nehezébbé és drágábbá válik, ahogy a Bitcoin-világ egyre zsúfoltabb lesz.

A Bitcoin egy játék

De hogyan működik? Ha a bitcoin mögött nem áll kormányzat, akkor ki irányítja? Ezek a kérdéseket, a bitcoin játékelméletével lehet megválaszolni. Minden játéknak megvannak a maga szabályai, amiket követni kell. A Bitcoin szabályait 2009-ben írták és azóta is több ezer játékos tartatja be őket, átlagosan tíz percenként(egyike a szabályoknak). A Bitcoin pénznyomtatási és értékküldési szabályai rendkívül megbízhatónak mutatkoztak az évek alatt, mely még több embert vonz be a játékba. Beszállhatsz, ha letöltessz egy szoftvert a gépedre vagy telefonodra. Senki nem kéri, hogy tanuld meg az összes szabályt, de meg kell értened, hogy a sportokhoz és videójátékokhoz hasonlóan, itt is léteznek előírások.

A Bitcoin úgy működik, mint az e-mail

Mindenki használ e-mailt. Nem biztos, hogy érted az IT oldalát mögötte, de magát az e-mail küldés, fogadás egyszerű koncepcióját mindenki átlátja. Az e-mail címeket mindenki megoszthatja, de csak a jelszavakkal tud az ember hozzáférni a kapott levelekhez. A Bitcoin hasonlít ehhez. Megoszthatod a publikus címed másokkal, hogy pénzt küldjenek, de csak a jelszóval (privátkulccsal), tudod elkölteni azt. A Bitcoin sok kritikát kap, amiért bonyolult, de a valóságban, az emberek csupán még nem szoktak hozzá. A közeljövőben, a Bitcoin megértése és használata ugyanolyan általános lesz, mint ma az e-mail: küldés/fogadás.

A Bitcoin az emberi jog

Kávét venni Kaliforniában a Bitcoinnal nem forradalmi, de Venezuelában ételt venni a túlélésért már igen. Egy olyan megtakarítási eszközzel, mint a Bitcoin, minden egyes ember a világban, biztonságban tudhatja a pénzét a korrupt állami elkobzással, cenzúrával szemben. A Bitcoin egy alternatív formája a pénznek, melyhez mindenkinek joga kell, hogy legyen. Milliárdnyi embernek van hozzáférése a világhálóhoz, ahol információt cserélhetnek egymással. Holnap, milliárdnyi embernek lesz hozzáférése, az értékküldéshez a Bitcoin hálózatán keresztül. Mindkettőhöz a hozzáférés alapvető emberi jog: ha az internet a kommunikációs szólásszabadság, akkor a Bitcoin a pénz szólásszabadsága.

Forrás: https://medium.com/@timevalueofbtc/bitcoin-is-a-human-right-ff48c0b31134

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s