Az MME, avagy a pénzügyi világ tömegpusztító fegyvere

pénzfa MMT MME

A jólétünkre, a nyugdíjunkra, a gyermekeink és unokáink jövőjére leselkedő legnagyobb fenyegetés nagy valószínűséggel olyasmi, amiről eddig nem hallottál. Mégis, a Modern Monetáris Elmélet, mely ironikus módon, se nem modern, se nem monetáris elmélet, baloldali diskurzust indított el, és úgy tűnik, hogy jelentős szerepet fog játszani a Munkáspárt (Modern, Tudományos-Fantasztikus nevén: Demokratikus Szocialisták) gazdaság feletti intervencionista hatalomátvétele érdekében.

Az MME utópia, a legextrémebb értelemben. Igazolást nyújt olyan politikai irányelveknek, mint Jeremy Corbyn „People’s Quantitative Easing” magyarul „népi helikopterpénz”, mely arra kötelezné a Bank of England-öt, hogy az infrastruktúrát és a szakmai gyakorlatokat fedezze. Továbbá, egyik legfőbb alapja a „Zöld New Deal”-nek , melyet az amerikai Demokrata Párt  szocialistái követelnek, ami a Jegybankok zöldberuházásokra sarkallná- tehát a bank pénzteremtő kapacitásait, határozott, ideológiai beruházásokra használná. Az amerikai képviselői szerint, ily módon lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, pompás, adófizetői pénzből fenntartott állásokat lehetne teremteni és mindenki számára ingyenes egészségügyet lehetne fenntartani, anélkül, hogy bárkinek aggódnia kellene a számla miatt. Az állítják, hogy mivel az amerikai állam a nemzeti valuta kibocsátója, nem mehet csődbe, csupán elég a végtelenségig folytatnia a pénznyomtatást.

Az MME követői szerint ezért minden állami kiadás államadósságból fedezhető – mivel az államkötvények ugyanúgy működnek, mint maguk a nemzeti valuták. Az államadósság nem probléma, mert a mérleg másik oldala a magánszektorban van.

Nem meglepő módon, az ötlet fogékony közönségre talált a corbynisták, és a nemzetközi szocdemek körében is. Ha nincs semmilyen fiskális korlátja az állami költekezésnek, akkor minden óriási volumenű közérdekű projekt(ingyenes felsőoktatás, különböző szolgáltatások államosítása, és az infrastruktúra széleskörű fejlesztése mind-mind megvalósítható az MME-vel) ellenzése is elveszíti élét. Az MME azoknak a szocialistáknak az ideológiáját propagálja, akik reménykednek, hogy a hiányt a megfelelő szabályozásokkal fel lehet számolni.

Láthatjuk, hogy miért tetszik a baloldalnak. Ahelyett, hogy háztartásként kéne gondolkodni, azaz hogy költeni tudjunk, először bevételt kell szereznünk, azt állítják, hogy ők igenis büntetlenül költekezhetnének. Álmaikban az állam úgy költ, hogy az nincs hatással a megtakarításainkra, sőt helyette jövedelmet és munkát ad a privátszektornak. A munkásosztály kormánya úgy szórhatná a pénzt és építhetne hatalmas deficiteket, hogy az nem tenné tönkre a magánbefektetéseket – emellett, az óriás adósságállományt a jövő generációinak nyakába varrva lelkiismeret furdalás nélkül sétálhatnának el. Az indoklásuk az, hogy az állam minden pénzügyi korlátozástól mentes, hiszen bármennyi pénzt nyomtathatna magának.

A gond ezzel az, hogy ez mind elméleti ostobaság. Az inflációs következményei a robosztus állami kiadásnak gazdasági realitás. A bölcs költekezés ígérete olyan tudást feltételez, amely, mint tudjuk, egyik politikusnak sem adatott meg, nemhogy a jelenlegi Neo-Marxista elitalakulatnak. Pontosan tudniuk kellene a mindenkori természetes munkanélküliség rátát, és ezáltal azt, hogy mikor, mennyit kell költekezni, hova kell a stimulust beinjekciózni, és végsősoron mikor és mennyit kell adóztatni, hogy ezzel a pénznyomda inflációs hatásait ellensúlyozzák. Magyarán, a tudatlanságot ignorálja.

Az MME azt ígéri, hogy a hatalmas állami költekezés felszámolja a munkanélküliséget. Ez az ideológia azonban nem számol azokkal a bürokratikus költségekkel és koordinációs problémákkal, melyek mindig együtt járnak a közfoglalkoztatási szabályozásokkal. Csupán egy autokrata állam lenne képes mindezt kezelni.

Az MME hívei olyan egyszektoros gazdaságot feltételeznek, mely végtelen készlettel rendelkezik és egyetlen korlátja a munkaerő. Az ilyen nézet a modern közgazdaságtanban teljesen irreális. A valódi kapitalista gazdaság az, ahol a vállalkozóknak folyamatosan újra kell tervezniük erőforrásaikat a profitszerzés érdekében, és olyan árukat és szolgáltatások kell nyújtaniuk, melyre ténylegesen szükségünk van.

Tisztán tudományos szempontból, a hit, mely szerint minden következmény nélkül költekezhetnénk és költekezhetnénk, nem igényel további elemzést. Azonban, mint politikai eszköz, a briteknél és amerikaiaknál látható szélsőbaloldali populizmus felemelkedésével, nem vitás, hogy az MME jelenünk egyik legveszélyesebb gazdasági elmélete és igen komolyan kell figyelnünk rá.

A történelem leckéi egyértelműek: az amerikai gyarmatokról beáramló arany és ezüst és ebből következő végtelen költekezés lerombolta a Spanyol Birodalmat. Az első világháború alatti és utána is folytatódó masszív monetáris expanziót a német hiperinfláció követte, mely eltörölte a középosztályt.

Ahogy John Maynard Keynes fogalmazott, az infláció működésbe hozza a társadalom összes sötét erejét. A Modern Monetáris Elmélet a pénzügyi világ tömegpusztító fegyverének tekinthető. Azoknak, akik hisznek a szabadságban, muszáj szót emelniük az ellen, amely ilyen mértékben fenyegeti életünket.

Bővebben:  “The Magic Money Tree: The Case Against Modern Monetary Theory”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s