Ki fogja mindezt kifizetni?

pénznyomda- bitcoin

Az Egyesült Államok kormánya több trilliónyi dollárt kölcsönöz és költ arra, hogy mindenkit kimentsen. Ezt a semmiből nyomtatott pénz segítségével fedezik. Egy új InfoWars által készített interjúban, Peter Schiff felvetette azt a kérdést, amit nem sokan tesznek fel mostanában: Ki fogja végül mindezt kifizetni? Emlékeztet, hogy mi, méghozzá vagy adózás vagy infláció formájában.

Trump elnök elkezdett Amerika újranyitásáról beszélni. Ez a Wall Streeten optimizmusra adott okot. A gazdaság újraindításának hírére a Dow Jones is emelkedett. Ez mutat rá a koronavírus-lezárások egyik leginkább makacs mítoszára: az érzésre, hogy a gazdaság varázsütésre helyreáll a vírus utáni időkben.

Azonban, Peter Schiff már a kezdetektől állította, ez nem igazán a koronavírusról szól. A járvány csak kipukkasztotta a buborékot.

Ezzel nem azt mondja, hogy a koronavírus nem probléma. Még egy egészséges gazdaság is jelentősen megszenvedné ezt a fajta leállást. Viszont, a kormány és jegybank által nyomtatott trillió dollárnyi stimulus és különböző mentőövek csak tovább rontják a helyzetet.

„Ez sokkal több kárt fog okozni a gazdaságnak, mint a koronavírus. Magyarul, a kormány gyógymódja sokkal veszélyesebb, mint maga a kór.”

Ismételte, a koronavírus csak a tű, mely a kipukkadásra váró buborékot kilyukasztotta:

„Lett volna más. Ha nem a koronavírus, akkor valami más. Sőt, szerintem már a buborékból a levegő amúgy is kezdett kiszökni. Ezért kezdett kamatot vágni a FED tavaly. Ezért vezette vissza a jegybank a QE-t (mennyiségi könnyítést), anélkül hogy bevallották volna, hogy erről van szó.”

Ne tévedjünk, ez egy újabb pénzügyi válság. Emlékezzünk, 2008 sem pénzügyi krízisként indult. Kezdetben ingatlanválságról beszéltünk. A gond az volt, hogy az ingatlanvásárlások miatt az emberek óriási adósságokat vettek a nyakukba. Úsztak az adósságban. Amint az ingatlanok értéke esni kezdett, már nem tudták a hiteleiket törleszteni. Ez indította el a pénzügyi válságot.

„Lehet, hogy a koronavírus egészségügyi válság. De az üzletek zárva vannak, nincs bevételük és hatalmas adósságállománnyal rendelkeznek, nem tudják a számláikat fizetni. Ezért, ez egy újabb pénzügyi krízis.”

Amerika egy igen eladósodott gazdaságként vágott neki a korona-lezárásoknak. Már így is óriási méreteket ölt az állami, a vállalalkozói és fogyasztói adósságállomány.

„Senki nem tartalékolt az esős napokra. És hát, nézzünk ki. Ez már nem csak esik, ez szakad. És nincs semmink.”

Úgy tűnhet, hogy a megoldás a pénznyomtatás és a hitelezés ösztönzése. Mindenki úgy gondolja, hogy működhet, hiszen 2008 után is bevált.

„Csak azért tűnt működőképesnek, mert egy nagyobb buborékot fújtak, mint ami akkor kipukkadt. Azonban, ez most nem fog megtörténni. Nincs módja, hogy új buborékot fújjanak. A probléma az, hogy most a 2008-as lufijának többszörösét próbálják szabadjára engedni.”

És, senki nem teszi fel az idevágó kérdést: Ki fogja mindezt kifizetni?

„Trillió és trillió dolláros mentőcsomagokról beszélünk, és további trilliókat akarnak az infrastruktúrára költeni. Honnan jön ez a pénz? Ki fogja mindezt kifizetni?”

A pénznyomtatás a legdrágább módja az állam finanszírozásának.

„Mi fedezzük az államot. Nem ingyenes. Vagy a pénzünkkel vagy vásárlóerőnkkel fizetünk. Ezt teszik most. Azáltal, hogy frissen nyomtatott pénzt küldenek a körforgásba, tönkreteszik a már meglévő pénz értékét.”

Végsősoron, minden megtakarítással, nyugdíjszámlával rendelkező, fizetésből élő amerikai viseli majd a mentőcsomag és stimulus költségeit.

„Minden megtakarítás és jövedelem veszít majd értékéből. A megélhetés ára emelkedik. Ez egy masszív infláció. Akár a hiperinfláció is elképzelhető.”

Az interjúban, Peter beszélt arról is, hogy hogyan lehetne orvosolni a félreallokált tőkét, melyet az állami szabályozások(például, mikor a kormány azért fizet, hogy az emberek otthon üljenek és gyűjtik a munkanélkülieket) okoztak.

Összefoglalva, Peter Schiff szerint, az állami intézkedések csak elhalasztják a felépülést míg magán a krízisen csak rontanak.

A teljes interjú: https://www.youtube.com/watch?v=KWVcdc0uFLg

Eredeti cikk: https://schiffgold.com/interviews/peter-schiff-whos-going-to-pay-for-all-this/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s