Miért szárnyal a tőzsde, miközben milliók válnak munkanélkülivé?

tőzsdei rally

Az amerikai gazdaság zár alatt, a legtöbb ember háziőrizetben. És miközben a nemzet a halálsoron menetel, a wall street-i befektetők felmentést kapnak  a piac isteneitől. A köznép pedig leragadt a börtönkosztnál, börtönmelónál és az elmebajnál. A denevérek nem csak súlyos légúti megbetegedéseket okoznak, de végzetes őrültséget is kiváltanak.

Amerika egy képen?

Justin Horwitz, demokrata tanácsadó tweetelte az alábbi képet, a következő felirattal: „minden, ami a baj Amerikával”. A CNBC-s Jim Cramert mutatja, aki a „Dow Jones ipari index legjobb hetét 1938 óta” ünnepli, míg a lenti hírsávban a „Több, mint 16 millió amerikai veszítette el a munkáját 3 hét alatt” olvasható. A Twitter nagy egyetértésben fakadt ki: mi a franc történik?

cantillon

 A felszínen ennek nincs túl sok értelme. Ma, milliónyi amerikai van munka nélkül, az üzletek zárva, és a nemzeti összetermék kétszámjegyű visszaesése várható az első és második negyedévben. Eközben, a vezető tőzsdei mutatók körülbelül 20 százalékot pattantak vissza a március 23.-ai mélypont óta. A Wall Street-en a pezsgő, miközben a „főutcán” a vér folyik. E piacot megérteni kb. olyan nehéz, mint Joe Biden nyilatkozatait.

Ha kicsit megkapargatjuk a felszínt, rájövünk, hogy mi történik. Lehet, nem lesz kielégítő a válasz, de legalább megérted a hivatali hőkiegyenlítő működését a bikák és a medvék között.

Gondolkozz előre

Emlékszel a múlt hónap megsemmisítésére? Az egymást követő Fekete Hétfők-re, az ezerpontos ingadozásokra, margin call-okra, és a billió dollárnyi vagyon felszívódására? Pusztító volt élőben végignézni, főleg azoknak, akik nyugdíjba vonulás előtt állnak és csakis arra vágyakoznak életük hátralévő részében, hogy aludjanak és sajttorták egyenek.

A márciusi őrület a következő egy-két negyedévet árazta be. A tőzsde az igazolt megbetegedési és a halálozási arány növekedését, az emelkedő munkanélküliséget, a segélyek iránti igények robbanását, a lehangoló üzleti eredményeket és minden egyéb koronavírushoz kapcsolódó rossz hírt vetítette előre. Ezért tűnik zavarosnak, mikor 6 millió amerikai jelentkezik munkanélküli segélyre, 723 új haláleset történik, de az S&P 500 2 százalékot emelkedik.

A pénzpiac mindig előre tekint. Mára, a New Yorki Tőzsde már a Covid-19 utáni életre készül, mikor a társadalom remélhetőleg visszatér a normális kerékvágásba. Lesznek még kilengések, de a kereskedők már a koronavírus utáni világban járnak, és keresik az új lehetőségeket, amikkel rengeteg pénzt tudnak keresni.

A Powell-puccs

Na és itt van a Szövetségi Tartalék rendszere.

Miután a partvonalon kívülről, a körmeiket lerágva nézték az eseményeket, az amerikai jegybank elhatározta, hogy közbe avatkozik. Csupán két hét alatt, a FED 0 százalékra csökkentette az alapkamatot, korlátlan QE-t hirdetett, és diverzifikálta a kötvényvásárlási repertoárját. Jerome Powell elnök átvette az Európai Központi Bank mottóját: tégy meg mindent a piacok felrázásáért és a vérzés elállításáért. Így is lett, mikor a FED dollárbilliókat pumpál a rendszerbe és ígéretet tesz, hogy plafon nélkül hajlandó bármit és mindent megvenni, akkor a Wall Street 11 befektetői igen magabiztosan kezdenek el bevásárolni.

Te nem éreznéd magad biztonságban, tudva, hogy a kiválasztott részvényeidre a FED 100%os fedezetet biztosít?

A Powell-puccs nem enged, amíg „a gazdaság nem áll tényleg magabiztos lábakon”. Ezt mindenki csak találgatni tudja, hogy mit jelent pontosan, és mikor következik be. Eközben, a pénznyomda csapágyasra járatódik minden nap, és a frissen előállított dollárok a két fő haszonélvezői csoporthoz vándorolnak: a Kongresszushoz, valamint ahhoz a 10%-nyi befeketői körhöz, akik a részvények 80%-át birtokolják.

Washington vakcinája

A gyógyszeripar már dolgozik a koronavírus elleni oltóanyag előállításán.  A Nagy Gyógyszerbiznisznek esetleg egy külön oltóanyagot is gyártanai kéne, ami immunissá tesz bennünket a dollárbilliókat elköltő, nyomtató és kölcsönző, a piaci ciklusokért felelős washingtoni apparátussal szemben. Vagy már ellenállóvá váltunk ezekkel a téridő kontinuumot megszégyenítő csillagászati számokkal szemben? Talán a következő évszázadban már billiárd (ezerbillió) dollárokról beszélünk majd, feltéve ha a zöldhasú túléli a soros koronavírusokat, és Alexandria Ocasio Cortez zöld new deal-jét. Csak annyit tehetünk, hogy megvonjuk a vállunkat és felsóhajtunk: „Téboly”.

Eredeti cikk: https://mises.org/wire/why-markets-are-rallying-millions-become-unemployed

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s