A koronavírus rámutat arra, hogy a decentralizáció fontosabb, mint valaha

decentralizáció

Egy igen polarizált Amerikában egy koronavírushoz hasonló Fekete Hattyú esemény tovább mélyíti az ország tagoltságát. A tankönyveink azt akarják velünk elhitetni, hogy a vészhelyzetek táptalajként szolgálnak az egységre. Azonban, ha nemzetünk még a legutolsó TV-show miatt is vérremenően megosztott politikailag, akkor rá kell jöjjünk egy ponton, hogy maga a nemzeti egység csupán egy ábránd.

Igen szórakoztató módon, a Covid-19 saga a legfrissebb zászlóshajója a politikai pózolásnak. Március elején (ami, mérhetetlenül rég volt napjaink őrölt politikai médiacirkuszához mérve) New York polgármestere, Bill de Blasio még azt mondta az embereknek, hogy menjenek moziba és szórakozzanak. Mára, egy teljes 180 fokos fordulatot vett, bezáratta a legtöbb üzletet, sőt bizonyos iparágak államosítására szólított fel, míg könyörög a szövetségi kormánynak a katonaság bevetésére a vírus ellen.

Nem túlzás azt állítani, hogy Donald Trump 2016-os megválasztása óta az ország nagy része egy kollektív pszichózis alá került. Van egy média, amely az elnök minden szavát görcsösen támadja, és amely úgy gondolja hogy erkölcsi keresztes hadjáratban vesz részt, amikor a sajtótájékoztatón találkozik vele. Elhitetik velünk, hogy a „Kína vírus” kifejezésről szóló vita korunk legnagyobb polgárjogi küzdelme. A polarizáció egyébként is érezhető Amerika politikájában, és a „negyedik hatalmi ág” tovább ront a helyzeten. De a pesszimizmust nem lehet túlzásba vinni, mikor korunk téveszméit akarjuk megérteni. Egy-egy politikai válság arra kényszerítheti a politikusokat, hogy elszakadjanak az előre csomagolt témáiktól és szokatlanul őszintén beszéljenek politikai kilátásaikról.

2020 április 7-én, Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója, Kaliforniát „nemzetállamnak” nevezte, ami a saját kezébe veszi a sorsát. Az országos lezárások alatt, rengetegen spekuláltak azon, hogy mikor indulhat újra a normális élet. Ugyanakkor, sokan a baloldalon továbbra is szkeptikusak a Trump adminisztrációval szemben, akik meglepően föderális alapokon kívánják újranyitni a gazdaságot. Michael Hiltzik a Los Angeles Times hasábjain a legjobb Ludwig von Mises gondolatokat tette közzé.

„Az igazság az, hogy Trumpnak nem rendelkezik azokkal a jogi és gyakorlati felhatalmazásokkal, amikkel megszabhatná a feloldásokat a kereskedelmi egységeknek, ugyanez vonatkozik a kormányzókra is.

A normális kerékvágás helyreállításának üteme csakis rajtad és rajtam múlik – a fogyasztókon, akik eldöntik, hogy mikor és milyen körülmények között érzik magukat eléggé biztonságban ahhoz, hogy visszatérjenek régi szokásaikhoz, továbbá a vállalkozókon, akik költség-haszon elemzést végezve mérlegelik az újranyitást.”

Valóban a legfurcsább korban élünk, mikor az LA Times újságírója leginkább az Emberi Cselekvés nézeteire hajazó gondolatokat tesz közzé. Még nem dőlt ugyan el, hogy ez csupán egy ellenzéki dac-e a baloldaltól, de bárminemű beszélgetés a föderalizmus restaurálásáról örvendetes.

A felhatalmazott jobboldaltól általánosságban azzal lehet számolni, hogy csalódást okoznak azoknak, akik valóban hisznek a minimális állam elveiben. A javukra legyen mondva, az ő oldalukon is voltak fénylő pontok a jelen járvány alatt. A Texashoz hasonló államok törték az utat a fegyverboltok alapvető üzletnek nyilvánításában, és számos gazdasági szektort liberalizáltak az időkben, amikor a bürokrácia lefagyott.

Georgia állam választott tisztviselője, Matt Gurtler, azzal a javaslatával emelte a tétet, mely lehetővé tenné a törvénytisztelő georgiaiaknak, hogy maguknál hordják bárhol fegyverüket. Dél-Dakota kormányzója Kristi Noem éles ellentétekre számít a viszonylag laza járványkezelése miatt. Jeff Deist az ő példáját hozta fel, mikor azokról a pragmatikus intézkedésekről beszélt, amiket a államok kormányai megtehetnek a gazdaság újranyitásáért, anélkül, hogy a szabadságjogokat a darálóba dobnák. Nem vitás, hogy még rengeteg munka áll előttünk, de látunk bíztató jeleket.

Túl kell lépnünk a washingtoni politika korlátain. A megmondóemberek lamentálása a politikai megosztottságról szimpla butaság. Egyes esetekben, a polarizáció a barátunk. A mindenki számára ismerős spirálhatás nagyrészt felfüggesztésre került, köszönhetően a jelenlegi kongresszus politikai megosztottsága miatt, így nincs lehetőség a gyors hatalomátvételre, például a fegyvertartás témában. Ez egy olyan eset, ahol a partizánkodást úgy lehet maga ellen fordítani, hogy azzal megvédjük az embereket a washingtoni szabadságellenes törvényektől. A holtpont a második legjobb opció abban az esetben, ha az állam méretcsökkentése nem lehetséges. Azonban, a partizánkodásnak is megvannak a határai, példuál mikor láthattuk, hogy milyen gyorsan elérte Trump asztalát az iszonyatos stimulus-törvénytervezet. Ezért a decentralizáció az amerikaiak x-faktorja, mellyel kitörhetnek az önkény alól.

Ha a kaliforniaiak fel akarják adni jogaikat a karantén alatt, nyugodtan tegyék, üssék ki magukat. Más államok ragyogni fognak mellettük, akik sokkal gyakorlatiasabb megoldásokat választanak, egyensúlyt keresve a közegészségügy és az alapvető szabadságjogok között. A decentralizációnak köszönhetően, Amerika számos, kísérletező törvényalkotási laboratóriummal rendelkezik országszerte. Az egymással versengő jogrendek lehetővé teszik számunkra, hogy lássuk, mi működik és mi nem.

Nem lesz minden törvény egyforma az államok között. Egyesek több szabadságot engednek, mások erősebben csorbítják szabadságjogaikat. Így kerül kenyértörésre a dolog. Meg kell értenünk, hogy a legnagyobb veszély nem az, hogy néhány törvényben (fegyverviselés, adózás) az államok eltérnek egymástól, hanem a washingtoni kormány egyre erősödő, konszolidálódó hatalma, mely széleskörű centralizációt és a helyi törvények felülírását jelentheti. Ettől a parazita-szervezettől megszabadulás jelenti a 21.század legnagyobb kihívását számunkra, de mindenképp megéri felvállalni a harcot.

Eredeti cikk: https://mises.org/wire/covid-19-teaching-us-decentralization-needed-more-now-ever

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s