A Bitcoin és a szabadságjogok

Bitcoin

Venezuelai menekültek özönlenek át egy kulombiai határvárosba, Cúcutába, hogy élelmet szerezzenek és etessék családjaikat. Több évnyi magas infláció után, melynek csúcspontja 1 millió százalék volt, a bolivár hulladékpapírrá vált. Több, mint 3 millió venezuelai menekült el 2014 óta, és naponta további 5500-an kelnek útra. Az ENSZ szerint, ez az exodus „szíriai méreteket öltött” és mára a világ egyik legsúlyosabb menekültválsága. A menekülő venezuelaiak ki lettek semmizve, kétségbeesettek és sebezhetőek.

Mivel egy autokráciában éltek, semmi esélyük nem volt, hogy megreformálhassák azokat az intézkedéseket, melyek tönkretették gazdaságukat. Nem vonhatják felelősségre az uralkodóikat, szabad és fair választások útján, vagy kampányolhatnak változásért félelem és megtorlás nélkül. Míg órákat állnak sorban a jegyrendszerben működő élelmiszerboltok és gyógyszertárak előtt, és végignézik, ahogy életük megtakarításai a semmibe vesznek, úgy tűnhet, hogy valóban nincs más opció.

Azonban az innováció már a küszöbön áll. Ma, a venezuelaiak már használják a Bitcoint és kísérleteznek vele a hiperinflációval szemben és a szigorú tőkeszabályozás ellen. A blokklánc és kriptopénz-szektor spekulációi, csalásai, mohósága mind beárnyékolják Satoshi Nakamoto valódi, felszabadító erejű találmányát. Azoknak az embereknek, akik autokrata államhatalom alatt élnek, a Bitcoin értékes pénzügyi eszköz lehet, mint cenzúra-álló forgalmi eszköz.

Vegyük például az elszámolásokat. Miután a venezuelai rezsim elpusztította a belföldi gazdaságot, most az országba befolyó devizaforgalmat vette célpontba. Az új törvények arra kényszerítik a lakosságot, hogy a helyi bankokon keresztül bonyolítsák külföldi üzleteiket, míg a bankokat arra kötelezik, hogy minden adatot szolgáltassanak be arról, hogy az egyének honnan kapják és hogyan használják pénzüket. Alejandro Machado, az Open Money Initiative kriptopénz kutatója szerint, az USA-ból jövő banki átutalások kezelési költsége elérheti az 56%-ot, mire a dollár átváltásra kerül, továbbá e tranzakció több hetet vehet igénybe. Legújabban, a venezuelai bankok az állami nyomás hatására megtiltották az ügyfeleiknek, hogy idegen IP-címmel férjenek hozzá online számláikhoz.

Ahhoz, hogy ki tudják kerülni ezt a bürokráciát, néhány venezuelai bitcoint kapott a külföldi rokonaiktól. Mostmár az is lehetséges, hogy írásos üzenetben kérj bitcoint családtagjaidtól, míg pár perc alatt minimális tranzakciósdíjjal meg is kapod azt. Az állami cenzúra itt nem lehetséges, hiszen a Bitcoin egy bankon vagy harmadik felen sem megy keresztül, egyből, peer-to-peer módon a telefonos pénztárcába érkezik. Ezekután, pillanatokon belül fiat pénzzé tudod tenni a bitcoinokat egy Vatera-stílusú tőzsdén, vagy akár egy hordozható pendrive-ra feltöltve (esetleg csak a privátkulcsok szavait megjegyezve) és megléphetsz Venezuelából, miközben megtakarításaid teljes biztonságban vannak nálad. Egy népszerű alternatíva – utaljon a család Kolumbiába, amit odaát leveszel, majd visszasétálsz Venezuálába a készpénzzel – sokkal több időt vehet igénybe, drágább és jóval veszélyesebb, mint a Bitcoin-opció.

Nemcsak Venezuela az egyetlen hely, ahol az emberek a Bitcoint menekülési útként használhatják. Zimbabweben, Robert Mugabe végtelen mennyiségű pénzt nyomtatott, mellyel semmivé inflálta a lakosság megtakarításait, azonban az utódai nem nyomtathatnak több bitcoint. Kínában, Xi Jinping minden egyes Alibaba és WePay tranzakciót követhet, azonban a Bitcoin fizetésekre nem tud ráhúzni semmilyen robosztus lakosságot megfigyelő rendszert sem. Oroszországban, Vladimir Putin célba veheti az NGO-kat és befagyaszthatja számláikat, de amíg van internetkapcsolat, bitcoint is kaphatsz, anélkül, hogy engedélyt kéne kérned, vagy igazolnod kellene személyazonosságod.

Természetesen, figyelnünk kell az új technológiák sötét oldalára is. Olyan közéleti gondolkodók, mint Yuval Noah Harari és Elon Musk figyelmeztettek arra, hogy a mesterséges intelligencia és big data a diktátorokat és autokratákat erősítheti meg.

A venezuelai, iráni és szaud-arábiai kormányzatok még a Bitcoin peer-to-peer rendszerén alapuló, digitális pénz egy elkorcsosított, központosított változatának bevezetésén fáradoznak. Ezekre példa az állami-kontroll alatt álló kriptovaluta, a Petro, amely a még hatékonyabb tranzakciókövetést, ügyfélmegfigyelést és a szankciók megkerülését tenné lehetővé.

Azonban a decentralizált technológiák védelmet nyújthatnak ezekkel szemben. A Bitcoinon túl, vannak titkosított kommunikációs appok, böngészők, mint a Signal és a Tor, a magánszférát megóvó kriptovaluták mint a Zcash és a Monero, mesh hálózati eszközök, mint a goTenna, és cenzúra-rezisztens adattárolók mint az IPFS. Az ilyen eszközökbe fektetéssel vagy azok fejlesztésével, biztosíthatjuk, hogy városaink, szociális hálóink, pénzügyi rendszerünk nem válnak egy totális megfigyelő és ellenőrző hálózat részévé.

A készpénz még mindig az egyik legjobb módja a szólásszabadság kinyilvánításának. A papír- és fémpénzek gyakorlatilag anonimek, és kormányzati megfigyelés nélkül lehet őket használni. Azonban, az olyan helyeken, mint Venezuela, ahol a bankjegyeket tömbökben, kilogrammonként számolják a legkisebb tranzakciókhoz is, a készpénz egyre impraktikusabbá válik, továbbá védtelen a lopás és lefoglalás ellen. Emellett, Kínától Svédországig, az államok és cégek a készpénzmentes világ felé irányítanak bennünket. Alapszükséglet, hogy legyen egy olyan digitális pénzünk, mely a közvetlen, készpénzszerű forgalmieszköz szerepét tölti be a jövő generációnak. Mikor a Venmo-hoz hasonló szoftverrel fizetsz, három, akár négy közvetítőfelet használsz, még úgyis, hogy a pénz címzettje előtted áll. Bármely közvetítő cenzúrázhat, megfigyelhet téged és profitálhat belőled. És, azok az emberek milliárdjai, akik valamilyen elnyomó rezsim alatt élnek, nem számíthatnak rá, hogy minden fizetési csatorna olyan ártatlan vagy jóindulatú lesz, mint a Venmo. Ahogy Nassim Nicholas Taleb írta, a Bitcoin „egy biztosíték az orwell-i jövővel szemben.”

Mégis, menjünk biztosra, a Bitcoin egy fejlődő technológia, és nem nyújt élvonalbeli felhasználási-élményt, gyorsaságot vagy magánszférát. Azonban a programozók folyamatosan a Bitcoin fejlesztésén dolgoznak, frissítik az alap-szoftvert és másodlagos láncaira fizetési csatornákat (Lightning Network) építenek, melyek drámaian megnövelik a hálózat tranzakciós kapacitását. Továbbá, ahogy korábban a mobiltelefonok is extrém drágák és bonyolultak voltak, amiket csak az elit engedhetett meg magának, a Bitcoin is úgy válik egyre kifinomultabbá és egyszerűbbé a tömegek számára.

Kevesebb, mint a világ 1%-a – nem több mint 40 millió ember – használt valaha Bitcoint. Azonban, a Human Rights Fundation szerint, a világ több mint 50%-a él autokrata rezsim alatt. Ha vesszük a fáradtságot, hogy felhasználóbarát pénztárcákat, tőzsdéket fejlesszünk, még több oktató anyagot gyártsunk a Bitcoinhoz, akkor 4 milliárd ember életét változtathatjuk meg, akik nem bízhatnak saját kormányukban, vagy nem férhetnek hozzá a bankrendszerhez. Számukra a Bitcoin a menekülőút.

Eredeti cikk: https://time.com/5486673/bitcoin-venezuela-authoritarian/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s