Inflácó? Defláció?

bitcoin

Nem bírom tovább. Rengetegen használják tévesen az infláció és defláció fogalmát.

Itt az én nézetem.

A központi bankok aggresszívan inflálják el pénzünk monetáris alapját. 2008 óta, az amerikai Federal Reserve 0.8 trillió dollárról 7.1 trillió dollárra duzzasztotta saját mérlegét.

qe
piros: amerikai, kék európai, zöld: japán sárga: kínai jegybanki eszközvásárlás

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 11 éves időszakban, a monetáris alapot ÉVES szinten 21.9%-kal inflálták. De akkor miért nem látunk a fogyasztói árindexben(CPI) inflációt? Egyszerű a válasz, mivel a frissen nyomtatott pénzzel pénzügyi eszközöket vásárolnak. Kötvényeket vásárolnak fel a piacról és így a kp a „nyitott és szabad piacra” kerül. A probléma, hogy ezáltal a pénz egyenesen azok kezébe kerül, akik ezen pénzügyi eszköz tulajdonosai, míg csak egy nagyon kis hányada jut el a legnépesebb, legszegényebb rétegig. Míg a frissen nyomtatott pénz a legtehetősebb osztályt gazdagítja tovább, folyamatosan nő vagyonuk, elsődleges hozzáférést kapnak, hogy tőkéjüket a legelőnyösebb eszközökbe fektessék, hogy még több pénzt csinálhassanak.

Ez NEM nyitott és szabad. Ez manipulált. Nem fogod látni a CPI inflációt, mivel a pénz a pénzügyi eszközök oldalán tűnik fel, mely a piaci kapitalizációt növeli. És akkor most a deflációról.

Mikor egy gazdaság pénzkészletét manipulálják az inflációval, az az aggresszív befeketéseket jutalmazza(lásd fent). Ez azért van, mert a megtakarított készpénz idővel leértékelődik. De ha a pénzt inkább befektetik, azzal kivédhető a leértékelődés.

Azonban, több évnyi, évtizednyi súlyosan manipulált, inflációs államipénzexpanzió után, néhány termék és szolgáltatás ára deflációs. Emlékezzünk, a frissen nyomtatott pénz a pénzügyi eszközökbe vándorol, mely hatására a vagyonos és szegény rétegek között egyre inkább nyílik az olló. Ha a társadalom többsége nem engedhetnek meg magának bizonyos dolgokat (mert napról-napra egyre többen szegényednek el), akkor számos termék és szolgáltatás kereslete fog zuhanni. Ha a kereslet zuhan, az áraknak is követni kell.

De, ennek ellentetje igaz azokra az árukra és szolgáltatásokra, amik létfontosságúak életünkben. Pl: Egészségügy, Ételek, Oktatás. Nézd rá a táblázatra- gyönyörűen bemutat mindent.

árak
fentről lefelé: kórházi szolgáltatások, tankönyvek, tandíj, gyermekgondozás, egészségügyi ellátás, bérek, étel és ital (feketével: összesített infláció: +55,6%) új autók, bútorok, öltözködés, mobilszolgáltatások, szoftverek, játékok, tv

Tehát, a nem létszükségletű termékeknél deflációt tapasztalunk, míg a létszükségletűeknél inflációt. A tőzsdén és a kötvénypiacon pedig hyperinflációféleséget, mivel az állam megbocsájthatatlanul manipulálja  ezen piacokat.

De miért csinálják ezt? Mert muszáj nekik. Jelenleg az új, rendszerbe jutatott pénzmennyiség nem jut el a tömegekhez. Emiatt a pénz forgási sebessége is esik.

forgási sebesség
az M2 pénzmennyiség forgási sebessége

Ezért utal a kormány most közvetlen segélyeket a lakosoknak. Tudományos-fantasztikus nevén, ez a feltétel nélküli alapjövedelem(FNA).  De ne hagyjuk, hogy becsapjanak, kifogytak a lehetőségekből. Muszáj pénz utalniuk a népnek, mert a lázadások spirálszerűen fognak súlyosbodni.

Sok ember már az alapvető szükségleteit sem tudja kielégíteni. Hosszútávon, az FNA-val is ugyanazok a problémák, mint a mennyiségi könnyítéssel (QE- eszközvásárlás). De ne tévedjünk, elfogyott a szufla. Muszáj nyomtatniuk és a pénz a köznép közé szórni, oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. Ezért van Bitcoinom. Minden, ami rövidtávú megoldás, csak megállíthatatlanul súlyosbítja az állami pénznyomdaválságot.

A békés tüntetőknek minden joguk megvan, hogy tüntessenek George Floyd megölése miatt. De ez szerintem, egy jóval nagyobb és mélyebb történet. Szerintem az afro-amerikai közösség(akiket őszintén szeretek) azért tombol, mert a pénzügyi rendszer alapjaiban omlott össze. És azok alapján amiket eddig írtam, tényleg összeomlott.

És akkor a tanácsom. Olvassátok el ezeket a könyveket:

Bitcoin and Black Amerika:

The Bitcoin Standard (Hamarosan megjelenik magyarul is!)

The Price of Tomorrow

Mindenki éljen a tudáshoz való jogával, hogy békésen szállhass szembe a rendszerrel.

Preston Pysh

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s