A FED és a Pénznyomda

A “pénznyomda beindul BRRR” mém egy kiváló jelenség, ugyanakkor nagyon sok félreértés van a FED és annak pénznyomtatási képessége körül. Miközben a FED valóban eltorzítja az ármechanizmusokat, még nem árasztotta el közvetlenül a piacot pénzzel.

Kezdjük a mennyiségi könnyítéssel (QE).

A QE növeli a monetáris pénzkészletet, de ez a pénz nem válik valódi betétté, megmarad banki tartalékként.

Ez az, amiért a monetáris készlet drámaian emelkedik, miközben az M2 pénzkészlet (tágabb értelemben vett pénzkészlet: készpénzállomány+le nem kötött+lekötött betétek) viszonylag egyenletesen emelkedett.

m2 pénzkészlet
kék: banki tartalék piros: M2

Gondolhatunk úgy a QE-re, mint a kamatlábak hyperspecifikus manipulációs eszközére, nem mint új pénzre a tágabb gazdaságban.

Azonban ha a kamatokat megvágjuk, az emberek hajlandóak több hitelt felvenni.

Új kereslet a hitelre –> új hitelek/refinanszírozás –> növekvő M2 pénzállomány a gazdaságban.

Ez az, amiért rengeteg osztrák közgazdász tévesen jósolt hiperinflációt 2008-ban. A FED az oka a pénznyomtatásnak, de közvetett módon a kamatok csökkentésével, azaz a hitelezés/eladósodottság serkentésével.

A kamatok csökkennek, az emberek újrafinaninszirozzák adósságaikat, és a körforgás folytatódik.

Egy hatalmas tévhit, hogy míg a QE növeli a tartalékokat a rendszerben, a bankok nem hitelezhetnek tartalékokat!  https://www.hks.harvard.edu/sites/default/files/centers/mrcbg/programs/senior.fellows/2019-20%20fellows/BanksCannotLendOutReservesAug2013_%20(002).pdf

Maga a részleges tartalékolású bankrendszer már rég halott. Mára, az új hitelezés a levegőből nyomtatott pénzt jelenti.

Amit viszont érdemes megjegyezni, hogy a növekvő eladósodottság rontja a határhasznot.

Miközben már a fejünk búbjáig elmerültünk az adósságtengerben, a kamatokat még lejjebb nyomjuk, de ez egyre kevésbé hatékony az új hitelteremtésre. Már így is túl vagyunk terhelve.

m2-2
az adósság GDP teremtő képessége a legnagyobb gazdaságokban (Pl: Az Eurózónában 1 egységnyi új pénzre 0.44 egység GDP jutott 2007 és 09 között, tavaly ez már csak 0.38)

Az új, mégtöbb adósságállomony, mint a saját farkába harapó kígyó. Ahogy az adósság nő, egyre kevesebb produktív hely van a tőke számára. A félreallokált tőke elburjánzik és az alapok ingataggá válnak.

De még ígyis azt látjuk, hogy a tőzsde egy évtizede szárnyal a hatalmas méretű részvényvisszavásárlásoknak köszönhetően, melyet az olcsó hitelezés finanszírozott.

Fontos észrevenni, hogy a tőzsdei szárnyalás a FED beavatkozásának mellékterméke, de teljesen más a közvetlen pénznyomtatástól.

Ez magyarázza azt is, hogy a FED miért olyan hajthatatlan, ha a pénznyomtatás kerül szóba.

Megpróbálják mindenáron meggyőzni a piacot (főleg a kisbefektetőket), hogy a FED mindenható és fedezi a gazdaságot.

Ezért a jelen tőzsdei visszapattanás egy vicces helyzet. Nem elsősorban a FED őrült pénznyomtatásának következménye, hanem annak, hogy sikerült meggyőzniük a köznépet, hogy felvásárolják a kiárusítást.

A trillió dollárnyi repo, swapline és ideiglenes hiteleszközök ellenére, egyik sem nyomja fel az S&P-t, és semmi nem jelenik meg belőle a tágabb értelemben vett gazdaságban.

Ez csupán a hitelexpanzió manipulálását és a devizaárfolyamok kifacsarását eredményezi.

A FED azt jelzi, hogy olyan gyorsan nyomtatnak, amilyen gyorsan csak tudnak, pánikolnak, és ennél jobban még sosem erőlködtek, hogy a felvásárolják a piacot.

A jelen szárnyalás valószínű úgy fog végződni, mint Japánban a 90-es években(deflációs spirál), nem úgy mint Venezuela(hiperinfláció).

Ugyanakkor ez várhatóan megváltozik a következő években. Észrefogjuk venni, hogy az M2 drasztikusan megemelkedett az elmúlt pár hónapban- ez az új állami adósságállománynak köszönhető.

Mivel az új költekezési projektek gyakorlatilag hitelek, ez valódi pénznyomda. Mint látható, az M2 meredeken emelkedik.

m2-3
M2 pénzkészlet

Ahogy a deflációs nyomás (munkanélküliség/csődök) súlyosbodik, egyre erősebb intézkedések fognak születni az infláció felpörgetésére.

Már látjuk az ideiglenes FNA(feltételnélkül alapjövedelem) és vállalkozói likviditási hitelezés kezdeményezéseit, és ezek valószínűleg egyre nagyobbak és széleskörűbbek lesznek.

Végsősoron, lehet, hogy módosítani fogják a jegybanki törvényeket is, hogy legálisan, közvetlenül önthessen pénzt a gazdaságba.

A politikusok imádnak szavazatokat vásárolni a “semmiből valami” ígéretével.

És ez az a pillanat, amikor elkezdhetünk az infláció miatt aggódni.

Összegezve, jelen helyzetben a következő várható: 1, rövidtávú defláció 2, hatalmas infláció a jövőben 3, védd magad és jövődet a Bitcoinnal.

Conner Brown

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s