Pár szó a vállalkozásokról

vállalkozás

Sokan gondolják úgy, hogy „igazságtalan” azt mondani, hogy a vállalkozóknak, akik nem látták előre a járványt le kéne húzniuk a rolót, mivel az egy előre nem látható esemény volt. Ugyanakkor ez teljes mértékben elhomályosítja a lényeget: a vállalkozó számára „minden” esemény előre nem látható.

Mikor a saját pénzedet fekteted be, akkor az nem csak arról szól, hogy kitaláld mi fog történni, hanem azt is, hogy az mikor fog megtörténni, emellett az mit fog jelenteni a befektetésedre nézve. Ez nem a jövőbelátást jelenti, hanem, hogy megfelelően felkészülj arra, ami esetleg megtörténik, és a legjobb választ tudd rá adni.

A problémát kevésbé a „megjóslandó járvány” jelenti, hanem inkább a felkészülést bármilyen eseményre, továbbá a lekötött befektetés védelmezése. Nyilván itt szerepet játszik a szerencse is. De csupán azért, mert a jövő bizonytalan.

A legkiválóbb vállalkozók nem csupán állótőkébe fektetnek mindent (esetlegesen még el is adósodnak), hanem agilisak és rugalmasak maradnak, arra az esetre, ha bármi előre nem látható változás következne be.

Azok, akik nem, vagy csak kismértékben fogadtak a fogyasztói magatartás megváltozására, tévedtek, így el kell, hogy veszítsék befektetésüket, ezáltal az erőforrások átvándorolhatnak azokhoz, akik ügyesebben készültek fel, így a fogyasztót is jobban tudják szolgálni.

Egy ilyen óriási volumenű változás, mint amit a járvány okozott, csupán felgyorsítja a nem megfelelően működő üzletek, üzleti modellek és stratégiák kisöprését. Ugyanakkor, ma a legtöbb vállalkozás elsődlegesen nem azért szenved (vagy szűnt meg), mert a fogyasztói magatartás megváltozott – mely egyébként egy jogos oka lenne a bukásnak – hanem mert az állam előírta a bukást a lezárásokkal, megakadályozta a vállalkozókat és a fogyasztókat, hogy úgy alakítsák át érdemben szokásaikat, melyek leginkább szolgálják igényeiket.

A végeredmény egy óriási károkozás mindannyiunk számára (kivéve talán a politikai osztályt), az elveszített megélhetési lehetőségek, elsöpört üzletek, süllyedő termelékenység és összezúzott ellátási láncolatok. Ez, szó szerint, egy óriási visszalépés az időben, visszaforgatása, vagy kitörlése mindazoknak az évek alatt elért eredményeknek, melyeket a kemény munka teremtett meg.

Mindannyiunk szegényebb lett emiatt, és a vállalkozóknak, akik a túlélésre hajtanak, továbbá az alkalmazottaknak, akik már most is sebezhetőek és szenvednek, kell majd a következményeket viselniük. Ez a valós eredménye a politikusok pánikolásának, túlkapásainak, és a hatáskörükön és kompetenciájukon túlnyúlásának. Szégyelljék magukat.

Per Bylund

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s