Mi okozza a szegénységet?

per bylund

Mi okozza a szegénységet? Semmi. Az az alapállapot, az alapértelmezés, a kiindulópont. A valódi kérdés az, hogy mi okozza a jólétet?

Erről a kérdéskörről írni roppant tanulságos. Nyilvánvaló, hogy rengetegen nagyon erős érzelmekkel kötődnek a témához, azonban igen keveset tudnak róla.

Mi is az a vagyon: az a képesség, hogy valami megszerzésével kielégítsük szükségleteink. Az a valami, bármi lehet, akár bogyók, gyümölcsök a vadonból. De a legtöbb dolog megtermelt. Nem teremnek a hamburgerek, iPhone-ok, vagy házak a fán.

Más szóval, a legtöbb eszköz – mely a szükségleteinket elégíti ki – megtermelt. Tehát, maga a vagyon, általánosságban megtermelt.

Sokakat összezavar ez az inkább nyilvánvaló tény, vagy megsértődik, ha valaki ezt kimondja.

Ez nem csak ignoráns magatartás, de kontraproduktív is: aki nem hisz abban, hogy ezeket az eszközöket (vagyont) termelik, az biztos, hogy nem is vesz részt termelésükben. Magyarán, rengeteg vagyonteremtési lehetőséget elpuskázunk ezzel a tudatlan nézettel: az életszínvonalunk jóval magasabb is lehetne.

Az is egyértelmű kéne, hogy legyen, hogy a termelés nem tesz bennünket szegényebbé, vagy ahogy néhányan állítják, a szükségleteink kielégítésére termelt eszközök „szegénységet szülnek”.

Képzeljünk el két embert, akik semmilyen eszközt nem termelnek: meztelenek és vagyontalanok kivéve a néhanapján a természet által megadatott bogyók és gyümölcsök kivételével. Ha X azzal tölti a napját, hogy menedékhelyet készítsen magának, akkor azzal kielégíti egy szükségletét. Tehát gazdagabbá válik. Ettől Y szegényebb lesz? Nem. Y élethelyzete semmit nem változott. Ha bármi történt, akkor annyi, hogy most már van egy megosztható menedékhely, és az építéséhez szükséges tudás is kialakult. Szóval, még Y is kicsit gazdagabbá vált.

Természetesen, kialakult az egyenlőtlenség, mert X-nek van háza, Y-nak pedig nincs. Lehet az a véleményed, hogy X-nek muszáj megosztania vagyonát Y-nal, vagy, hogy rendben van, ha Y erővel veszi el X-től a menedékhelyét. Azonban, ez nem változtat azon a tényen, hogy magát a vagyont – a menedékhelyet – megtermelték, és ennek eredményeként több vagyon van a világban.

A több vagyon kevesebb szegénységet jelent.

A vagyon elosztása egy fontos ügy, amiről sokat kell beszélni, de ez a téma különbözik attól a ténytől, hogy maga a vagyon megtermelt. És azt muszáj megtermelni, mielőtt „szét tudnánk osztani”. Minden más diskurzus sületlenség.

Persze, sok kritikus azt állíthatja, hogy a menedékhelyek már nem azok a szükségletek, amikre ma az embereknek szükségük van. Azok, például az iPhone-ok stb, nem elégítik ki a „valódi” szükségleteket. De ez megint csak egy olyan dolog, amit el kell választani a vagyonteremtésről, és ez nem bizonyítja az igazukat. Az egyetlen lényeges dolog, hogy vannak olyan emberek, akik használják, és azt választják használatra ezeket a termékeket, hogy kielégítsék velük valamely igényüket. Tehát, értéket teremt számukra az életben. A véleményed nem változtat a tényen, senki más vagyonát vagy életszínvonalát nem dönti el.

Ez egyébként egy gyönyörű dolog, hogy mindenki mást akar, és mindenkinek más készsége van, ami azt jelenti, hogy együttműködhetünk egymással a szakosodás és kereskedés révén, és mindenki igényének kielégítését segíthetjük saját szükségleteink megszerzésével. Magyarán, végeredményben mindannyian gazdagabbá válunk (a véleményed ellenére is).

Per Bylund

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s