Az államilag irányított digitális valuták veszélyei

digitalizáció bitcoin

Nem kell hozzá túl sötét világnézet, hogy felismerjük a digitális jüan-nal kapcsolatos aggodalmak súlyát. Kína mindig is élen járt a megfigyelések, cenzúra, politikai elnyomás területén, és a digitális éra további elképesztően hatékony és hatásos arzenált adott az állam kezébe. Ezek közé a fegyverek közé kerül be most a pénz intézménye is, melyet évek óta terveztek már, és ami megkérdőjelezhetetlenül hasznos eszköze a totalitárius rezsimnek. A lakosság tranzakcióinak nyomon követése, a pénzügyi adataikhoz hozzáférés, bárki számlájának irányítása, befagyasztása, aki potenciálisan veszélyt jelenthet, mind utat nyit a végső elnyomásnak: totális kontroll a privát erőforrások, az emberek megélhetése, és az alapvető szükségletek kielégítésének lehetősége fölött.

Azonban, nem kell megvárnunk az első jelét a visszaélésnek a rendszerben. A Covid-mentőcsomag részeként, a kínai állampolgárok digitális vouchereket kaptak okostelefonjaikra, hogy ezzel is keresletet teremtsenek a helyi boltokban. Dr. Shirley Yu, a London School of Economics vendégelőadója szerint: „a digitális kuponok lehetővé teszik a kínai kormánynak, hogy nyomon kövessék a felhasználásukat”, továbbá, hogy „a kormány ezzel betekintést nyer abba, hogy mely szektorokat segítette leginkább, ki használja, és mire költi valójában a pénzt.”. Természetesen, ha az államnak felhatalmazása van a fent leírtakra, akkor bármely más okból is vezethetik a tranzakciókat.

Xu Yuan, a Pekingi Egyetem, Digitális Pénzügyek Kutatási Központjának senior munkatársa kiemelte a jogi előnyeit a társadalom teljes pénzforgalmának nyomon követésének. „Elméletben, a digitális jüan bevezetése után, nem lesznek olyan tranzakciók, melyeket a szabályozó hatóságok nem látnak majd – a pénzmozgások teljesmértékben követhetőek lesznek.”- fejtegette Xu egy interjúban. Nyilván, ez a gondolat már önmagában is elég ijesztő, de akkor még félelmetesebbé válik, ha a rendszert egy olyan intézmény irányítja, melynek igen hosszú a priusza az alapjogok és szabadság sárba tiprása kapcsán.

„Nálunk ez sosem történhet meg”

Ez talán a leginkább ismételt válasza a „civilizált” nyugati demokráciáknak, pont azelőtt, hogy valamilyen szörnyű állami erőszak megtörténne, vagy mielőtt valamilyen restriktív szabályozást esetleg a személyes szabadságot korlátozó törvényt elfogadnának. Sokan gondolták azt, hogy a PATRIOT-Act-et sosem fogják törvénybe iktatni, vagy a banki titoktartás mindig megmarad, és, hogy sosem állítják le a világgazdaságot. Összehasonlításképp, egy digitális állami pénz nem olyan távoli dolog. Sőt, már körülbelül 20 központi bank, a Kínai Jegybank(PBOC) mellett dolgozik rajta aktívan. Mikor a digitális valuták és fizetési csatornák bevezetése kerül szóba, a legtöbb jegybankár és politikus igen magabiztos.

Egy nem rég megjelent interjúban, a Philadelphiai FED-elnök, Patrick Harker azt mondta, hogy a valós-idejű digitális fizetések lehetősége „megkerülhetetlen”, miközben a Nemzetközi Fizetések Bankjának vezére is rájött, hogy a központi bankoknak be kell vezetniük saját digitális fizetőeszközeiket hamarosan. Az amerikai korona-mentőcsomagok vitájában, Sherrod Brown demokrata szenátor azért lobbizott, hogy a stimulus-csekkeket digitális dollár-pénztárcákba küldjék ki. Az úgynevezett FEDAccount-Program, egy olyan a FED-nél vezetett közvetlen számla lenne, melyek ingyenesek lennének, és a pénz küldését és fogadását tennék lehetővé.

Az EU-ban évek óta erősen támogatják az egyesült, digitális piac megteremtését. Az új európa-parlamenti jegyzőkönyv szerint: „jelenleg nincs egy pán-európai fizetési mód sem (az euró készpénz kivételével), mivel nincs egy európai bankkártya. Ez az Európai Központi Bankot aggodalommal tölti el… ezért az EKB felszólítja az illetékeseket, hogy változtassanak a helyzeten.” Ez vitán felül a következő lépés az EU centralizációja és integrációja felé, és nem is lehetne erre jobb alkalom a mostaninál. Adva, hogy az EU iránti közbizalom sérült a koronakrízis kezelése miatt, a pénzügyi „integráció” egy értékes eszköz lehet, hogy a tagokat szorosabban összekösse, és minden állampolgárt egy általános, digitális, központilag tervezett és irányított gazdaságba kényszerítsen.

Útelágazódás

Tehát, ha elfogadjuk, hogy a digitális valuták elkerülhetetlenek és felemelkedésüket vitathatatlanul a korona-krízis gyorsította fel, a valódi felteendő kérdések, hogy Ki irányítja őket? Ki nyomtatja majd és osztja szét őket? Ki fogja az árfolyamukat megszabni? Történelmi útelágazódáshoz érkeztünk, és e kérdésekre adott válaszok nagyban meghatározzák majd azt a jövőt, amiben élnünk kell. Ez a jövő lehet inkább ronda is, ha a hatalom az államok és központi intézmények kezében marad. Ebben a forgatókönyvben, a ma ismert állami (fiat) pénz az összes hibáját és sebezhetőségét megtartja majd, csak a digitális természete sosem látott mértékben fogja felerősíteni azokat. A mai privátszférát érő visszaélések megállíthatatlanul folyamatossá, életünk részévé válnak majd. A katasztrofális monetáris intézkedések ellen, mint például a negatív kamatok, eddig legalább a készpénz menekülőeszközként szolgált az állampolgároknak. A készpénz eltörlésével elhárul az utolsó akadály is a gazdaság felforgatása elől.

Másrészről viszont, a jövő akár fényes is lehet, ha a másik utat választjuk, a decentralizációt, szabad versenyt, és az egyéni pénzügyi szuverenitást. Ha inkább az állami pénzmonopólium-ot törjük meg, és engedjük, hogy a digitális magánvaluták versenyezzenek egymással, számtalan különbözö megoldás fog születni számtalan különböző problémára. A megtakarításokat akár lehetne arany-által fedezett digitális valutákban vezetni, az ingatlanokat tokenizálni lehetne a biztonságos ingatlankereskedelem fenntartásához, specializált kriptovaluták privát és titkosított szolgáltatásokat nyújthatnának. Ez nem csak egy távoli álom, számos megoldás létezik már ma is, míg mások fejlesztés alatt állnak. BITCOIN

Magyarán, mi döntjük el, hogy milyen jövőt akarunk, és nekünk egyéneknek kell azt megvalósítanunk.

Eredeti cikk: https://mises.org/wire/dangers-posed-state-controlled-digital-currency

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s