Kína betiltotta a Bitcoint. (immáron hetedszer) Jó-e ez nekünk?

Rövidtávon? Nem

Középtávon? Kevésbé

Hosszútávon? Igen.

Miért?

Abban, hogy újabb tiltást jelentett be az autoriter állam nagy meglepetés nincs, hiszen a decentralizált, cenzúrarezisztens Bitcoin pontosan az ellentetje mindannak, amit egy centralizált diktatúra képvisel. Ez egy folyamat része, a szénbányákban gazdag Belső-Mongóliában már régóta tilos a Bitcoin-bányászás.

Nézzük a következményeket:

1. Kínában jelenleg a bitcoinbányászat kb 40-45% zajlik. Aki érti a Bitcoin működését, az azt is tudja, hogy nem a Bitcoin bányászok irányítják a rendszert. Fogalmazzunk úgy, hogy ők a hálózat multiskatonái: jólfizetett rabszolgák, akik akkor kapják meg a fizetést(blokkjutalmat) ha végrehajtják a konszenzusszabályokat. Azáltal, hogy a potenciális tiltás hatására ez a 40-45% bányászenergia ellehetetlenül, a bányászoknak más, szabadabb országot kell keresniük. Ez nagyban csökkenti Kína mozgásterét, hogy a Bitcoin hálózatát befolyásolhassa.

2. Manapság több államista hisztéria-cikket olvashatunk arról, hogy mennyire környezetszennyező dolog a Bitcoin. Arról, most ne beszéljünk, hogy milyen globális rendszer létezik még, ami ennyire transzparens, átlátható, hogy az energiaigényét is bármikor láthatjuk, vagy, arról, hogy a világ központi bankjai(a Bitcoin alternatívája), az ezekre épülő inflációgeneráló kereskedelmi bankok, a leginkább a spekulációról szóló devizatőzsde és a keynesiánus GDP-fetisiszta gazdaság mennyi áramot pazarol el. Kína igen gazdag szénben, és valóban vannak olyan bányászok, akik a legpiszkosabb nyersanyaggal bányásznak. Egy esetleges tiltással ezeket a bányászokat zárják ki a rendszerből, azaz nagyban javul a Bitcoin ökolábnyoma.

Több amerikai nagybefektető célzott már arra, hogy a Kínában bányászott „véres-bitcoinokkal” etikai aggályaik vannak. Legutóbb Kevin O’leary(amerikai Cápák között tv-showból ismerhetik az arcát) jelentette be, hogy több izlandi, zöldenergiával működő bányászcégbe fektett be, hogy elmondhassa a gazdag barátainak, ő „etikus” bitcoinokat tart. Tehát, minél kevesebb a kínai szénalapú bitcoinbányász, annál tisztábbá válik a Bitcoin.

3. Mi a helyzet a Bitcoin biztonságával? Minél többen bányásszák a Bitcoint, annál biztonságosabbá válik a rendszer. A proof-of-work algoritmus alapja pont ez. Mi történik rövidtávon, ha elszivárog a Bitcoin bányászenergia egy jelentős része. Pár hete egy hatalmas, többnapos áramkimaradás volt Kínában, melynek nagyjából hasonló eredménye volt. A Bitcoin rendszere kb. 2 hetente igazítja a felhasznált energiához a bányászat nehézségét. Itt két eshetőség játszhat:

a, a váltás idején drasztikus csökken a nehézség: a régebbi, már nem profitábilis bányászok újra esélyt kapnak, hogy beszálljanak, és a következő hetekben boldogan bányásznak tovább a kieső kínaiak helyett, ezzel garantálva a Bitcoin biztonságát. Azt azért hangsúlyozni kell, hogy ha nem lép a helyükre senki, az sem lesz tragikus, hiszen a rendszer többszörösen van túlbiztosítva a támadásokkal szemben.

b, a kínai bányászok, a 2 hetes periódus alatt lekapcsolódnak és újrarendezik a soraikat egy másik bitcoinhoz barátságosabb országban. Ekkor az áramkimaradáshoz hasonló folyamatok zajlanak majd le. A blokkok bányászata és ezzel a teljes rendszer lelassul pár napra. Volt és lesz is ilyen. Az átlagos felhasználó észre sem veszi ezt.

4. Kína ezzel lábonlövi magát (kevesebb dollár fog áramlani az így is dollárszűkében lévő országba, ha a bányászok nem lesznek, és nem adhatják el a nyugati világnak bitcoinjaikat).

Tehát összegezve: egy autokrata állam befolyása csökken a hálózat felett, a bányászat zöldebbé válik, míg a hálózat csupán rövidtávon torpan meg.

Látva az új pénznyomtatási őrületet a világban, gondolkodjunk, mielőtt eladjuk a világ leghitelesebb eszközét, bármelyik korrupt, értéktelen devizáért cserébe.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s